dilluns, 16 de juliol del 2012

A qui us creieu?



El País va publicar ahir una crònica sobre la batuda dels Mossos d’Esquadra contra els manters la matinada de divendres a la zona del Cap de Sant Pere (després de l’hotel Augustus) de Cambrils. Una càrrega que va originar enfrontaments entre policies i senegalesos, alguns dels quals es van manifestar divendres al migdia al costat del pas a nivell del carrer de Barcelona (foto de dalt de Josep Lluís Sellart) per denunciar la persecució de què són objecte i el racisme de la policia autonòmica. Com gairebé tot el que s’ha publicat ha estat una reproducció gairebé literal de la versió policial, penjo ara testimonis dels fets recollits per la periodista Mercè Pérez Pons en la seva crònica:

Els senegalesos, en canvi, denuncien brutalitat policial i el fet d’haver estat 4 hores a l’aigua amb les mantes plenes de productes flotant al seu voltant davant l’atònita mirada de diversos transeünts i en plena matinada. “Va ser molt denigrant i passa sovint, fins i tot es va escoltar un tret a l’aire per atemorir-los. S’acarnissen amb ells”, explica un veí de Salou, que va presenciar part de l’escena mentre estava passejant el seu gos.
“La policia només explica una part però tenim companys ferits. Un amb el braç trencat i no ho diuen. No tenim diners, ni feina, ens treuen la mercaderia tot el dia. Que ens matin o ens deixin en pau. Així no podem viure”, diu Mourinho, un manter senegalès de la Costa Daurada. Ell i els seus companys atribueixen al “racisme” la baralla. “Ens persegueixen per negres. Hi ha molts espanyols que roben al tren o fa coses més lletges que nosaltres i no els fan res”, afegeix. Al seu costat, Mamadou, un altre senegalès, va més enllà: “I si no haguessin sabut nedar? Només volem viure, no venem drogues, ni robem”. (En podeu llegir la crònica sencera aquí.)
I bé, a qui us creieu?