dijous, 26 de juny del 2014

Pellicé plega



El portaveu municipal d’UMdC, Salvador Pellicé, deixa la política. Ho ha anunciat aquest matí en una roda de premsa en què ha estat acompanyat per la número dos del partit, Martina Fourrier, qui el rellevarà com a portaveu del grup, i Núria Buira, que entrarà per cobrir la seva vacant. Pellicé ha explicat que se’n va perquè s’havia marcat com a objectiu estar en la política només dos mandats. I que si plega un any abans és perquè vol donar pas a les persones que encapçalaran el nou projecte d’Unió, previsiblement al costat de CDC, en les municipals de l’any vinent.

Traït pel seu partit

Pellicé va desembarcar en la política el 2007. Va ser el fitxatge estrella de CiU, tot i que en qualitat d’independent, per desbancar Esteve Ferran (Fups), que havia guanyat totes les eleccions municipals. Aquell any Ferran també va guanyar els comicis, però a diferència de les anteriors conteses electorals, no va aconseguir la majoria absoluta. Això va propiciar que CiU, PSC i RDS signessin una aliança i que assolissin l’alcaldia. L’acord de govern contemplava que el PSC ocuparia l’alcaldia els dos primers anys, i CiU, els altres dos. Labril del 2009, quan faltava poc perquè es produís el relleu, Pere Granados, qui s’havia erigit en el nou líder municipal de Fups (Ferran havia renunciat a l’acta de regidor per no haver de seure a l’oposició), va presentar una moció de censura contra l’alcalde socialista, Antoni Banyeres, amb el suport del regidor convergent Marc Montagut. CDC de Barcelona va beneir la maniobra malgrat que a un dels seus homes (Pellicé) li faltava molt poc per ser alcalde.

Purga política

El cop va generar gran enrenou a Salou. Bàsicament perquè Granados havia actuat a esquena de Ferran i Convergència de Barcelona no nhavia informat a Convergència de Salou. La reacció del comitè local de CDC va ser oposar-se a la moció de censura, però la protesta va derivar en una vergonyosa purga política: destitució del comitè local i nomenament d’uns dirigents obedients als dictats de Felip Puig, llavors secretari general adjunt de CDC. Pellicé, Martina i Carme Orts (la destituïda presidenta de CDC de Salou), entre altres, se’n van anar aleshores a Unió, i en les municipals del 2011 es van presentar sota les sigles de UMdC, el partit d’Unió quan es presenta al marge de Convergència. Durant aquests set anys, Pellicé s’ha caracteritzat per practicar una oposició serena però rigorosa. Un dels seus cavalls de batalla ha estat el nou consorci de Port Aventura (reclamava un major percentatge d’impostos per a Salou), tot i que després qui s’ha atribuït l’èxit ha estat Granados. A dalt, Pellice, que hauria estat alcalde de Salou, si no hagués estat venut pel seu propi partit.