divendres, 21 de novembre del 2014

El jutge salva Madou



Al final, Madou, el jove senegalès que viu a Salou des de fa vuit anys i a qui la Policia Nacional pretenia expulsar d’Espanya per trobar-se en situació irregular, es queda. Però no perquè el Ministeri de l’Interior hagi reconsiderat la seva inhumana postura sinó perquè així ho ha ordenat el jutjat d’Instrucció número 3 de Tarragona, que n’ha suspès l’ordre d’expulsió. Madou, que fa quinze dies que acaba de ser pare (la seva dona, també senegalesa, sí que té papers), va ser detingut dimecres passat, l’endemà d’iniciar el procediment per sol·licitar el permís de residència per la via de l’arrelament social. 

Hem domplir lavió

Segons la plataforma Tanquem els CIE, que ha portat el seu cas, la policia volia ficar-lo en un avió amb deportats. I és que quan hi ha places lliures en aquests vols la policia aprofita qualsevol circumstància per omplir-lo com sigui. Dimecres, Madou havia de signar a la comissaria de Reus (tal com han de fer periòdicament els qui es troben en situació irregular) i el van detenir amb la intenció d’incloure’l en el vol. La plataforma es va mobilitzar i va aconseguir en el darrer moment evitar-ne l’expulsió. A la paralització de la deportació de Modou cal sumar-hi la de Baidy —també del Senegal i que igualment havia de viatjar amb el mateix avió— al qual no se li havia permès ni tan sols reconèixer al Registre Civil la seva filla, nascuda dos dies abans de la seva detenció. 

Indefensió

Segons Tanquem els CIE, “les deportacions exprés, per la rapidesa en què es produeixen, no contemplen unes garanties mínimes per desenvolupar el dret de defensa davant d’una ordre d’expulsió, que cal recordar que és de caràcter administratiu. En un màxim de 72 hores un ciutadà pot passar d’estar al costat de la seva família a ser deportat forçosament a milers de quilòmetres de distància. Setanta-dues hores que la majoria de vegades no són suficients per poder recollir tota la documentació que demostri l’arrelament de la persona, posar-la a disposició d’un advocat i presentar un escrit d’urgència que permeti al jutge revocar l’ordre d’expulsió abans que s’executi”. 

No són ningú

I tot això passa sota el patrocini del govern del PP. Avui, el Diari de Tarragona es fa ressò de la moció del PP que demana que Salou se sumi a la celebració del Dia del Migrant. No diu res, però, de Madou ni de Baidy. A ells, mal llamp els esberli. Dalt de tot, el portaveu municipal del PP, Mario García, al costat d’un dels grans cabdills del Dia de la Raça. Sobre aquestes línies, Madou, amb la seva família.