divendres, 3 de juny del 2016

Cas Villa Enriqueta: la sentència (III)



Més enllà de les responsabilitats polítiques que en aquesta santa casa mai no s’assumeixen, la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que anul·la les llicències d’obres i d’obertura del restaurant Vil·la Alexander critica durament la tasca portada a terme pels tècnics municipals. Perquè a ells corresponia “el deure d’efectuar un seguiment de l’execució de les obres per verificar-ne l’estricta adaptació al projecte aprovat” i garantir “l’estricte manteniment dels elements a preservar”. Dit d’una altra manera: si haguessin fet bé la seva feina, no s’haurien perpetrat els excessos urbanístics ara invalidats. 

Informes tècnics gens rigorosos 

El tribunal també carrega contra els informes “dels anomenats prestigiosos arquitectes” de lajuntament, els dictàmens dels quals prenien per ximples els magistrats. D’un d’ells (Batlle Caravaca) diuen que “es basa en vagues generalitats, limitant-se a descriure l’edifici i confirmant, entre moltes altres coses, l’obligació de separació de tres metres entre edificis [es refereix a la cuina del darrere del xalet, distància que no es va respectar]”. És a dir, explícitament es reconeix que lajuntament havia actuat malament, quan linforme el que pretenia era defensar el contrari. I “no menys vaguetat i indefinició es desprèn del dictamen elaborat pel Sr. Ulloa [l’altre arquitecte], qui es limita a confirmar el parer del tècnic municipal”. 

Polítics negligents 

Els magistrats també recorden a la sentència que “l’atorgament de llicències, siguin urbanístiques o mediambientals, no s’ha de produir exclusivament sota criteris merament estètics o funcionals, sinó que ha d’atendre al fet que el projecte d’obres o d’activitat que s’hagi d’autoritzar compleixi amb tota la normativa”. En resum, que els polítics van ser els primers a incomplir la normativa municipal. I així ens va, que quan els convé miren cap a un altre costat.