dimarts, 21 de juny del 2016

La font del rei Ferran VII



La font de la Duana, que ERC ha demanat rehabilitar, es diu en realitat font del rei Ferran VII. Segons el catàleg municipal de béns protegits, va ser construïda al segle XIX. Afegeix també el següent:

Aquesta font està adossada a un edifici que fou construït als voltants de l’any 1820, formant part de les infraestructures de l’ambiciós projecte de canal de navegació entre Reus i Salou. Posteriorment va ser desamortitzada i sortí a pública subhasta. Dins la superfície de la casa és inclòs un cos de guàrdia i un bocí de 418,38 metres quadrats que té només planta baixa i un safareig. La finca és gravada amb les servituds de la font pública, dipòsit i repartidor d’aigua, adossats a la façana del carrer de Barcelona. Cal fer esment que aquesta font és la que actualment es conserva, la qual fou inaugurada el dia 1 d’octubre de 1828. Transcrivim de la corresponent acta el següent:
… El señor presidente [de  la Junta Protectora de las Obras del Puerto de Salou] después de un breve discurso dirigido a manifestar las muchas gracias que el Rey Nuestro Señor tiene dispensadas al Puerto de Salou, y la esperanza de que en lo sucesivo añadirá otras en beneficio de los habitantes del mismo de los de Villaseca y particularmente del Comercio y navegación en general, ha abierto el primer caño en nombre del Rey Nuestro Señor, y el otro en el de la Reyna su regenta esposa queriendo el Señor Presidente que la mencionada fuente se denomine Fuente del Rey Fernando séptimo, y ha esta voz han renovado repetidos vivas al Rey y Reyna Nuestros Señores.

La foto de dalt, amb les pedres de la font numerades davant d’una futura reconstrucció, és de l’arxiu Josep Maria Guinovart-Recordant Salou.