dissabte, 11 de juny del 2016

L’abandonada carretera del Far



La millora de la carretera del Far és una de les principals reivindicacions de l’Associació de Veïns Units pel Cap de Salou. Demana que es mantingui com a via de doble sentit i, a manca de voreres, que almenys hi hagi vorals (ara no té ni una cosa ni l’altra). L’Ajuntament és partidari que sigui d’una única direcció per guanyar espai per al pas de vianants i hi puguin aparcar vehicles. El projecte està aturat.

Els veïns argumenten que el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) “contempla un ampli domini públic per la carretera del Far, el que possibilita no només el manteniment de la tradicional i necessària doble direcció de la calçada, que és fins i tot ampliable, sinó també l’habilitació de vorals i espaioses voreres”. I destaquen que “el POUM tipifica explícitament la carretera del Far com a vial urbà de dos sentits”.

També critiquen que a causa de “la imperícia i la deixadesa de l’Administració, el domini de la carretera ha estat ocupat per particulars”: “Si l’Ajuntament protegís el domini públic i complís i fes complir les lleis i les seves pròpies ordenances tot aquest problema ni s’hauria plantejat”.
Subratllen que el consistori ha permès als propietaris de les finques limítrofs instal·lar cables, fites, pals, tanques, cadenes, cadenats, murs, pedres, xapes i ferros “que envaeixen la nostra carretera i impedeixen el trànsit segur dels vianants”.

Pel que fa a l’enllumenat, recorden que és “insuficient” i que “ens van dir que els fanals que hi ha eren provisionals, i ja han passat 30 anys. La resta del sistema elèctric que trobem per la carretera són torretes d’alta tensió apuntalades amb abraçadores rovellades, caixes elèctriques obertes…”.

La carretera del Far, “malgrat l’estat dabandonament que presenta, és un dels béns comunals més antics del municipi i es mereix un condicionament racional, meditat i seriós”. És l’única via d’accés motoritzat a la zona de Pinosmar i el far, i en depenen centenars de veïns per poder sortir a l’exterior. “Si s’eliminés la doble direcció, tota la part oriental del terme (Pinosmar, el far i Nostra Senyora de Núria) quedaria completament abocada a una laberíntica i inadequada vialitat”. (Font: Diari de Tarragona).