dijous, 31 d’octubre del 2019

Granados s’atribueix ara el mèrit de la segregació



Amb motiu de la festa de la Segregació, el Diari de Tarragona va entrevistar l’alcalde de Salou, Pere Granados. I li pregunten: “Com va viure vostè aquell moment històric?”. A la qual cosa Granados contesta:
“Coincidint amb aquella època, jo estudiava Dret. Jo crec que aquella resolució era de justícia perquè complíem amb tots els requisits perquè fóssim un municipi independent. També participava en actes de reivindicació, juntament amb moltes altres persones, anant a les portes del Palau de la Generalitat per dir en aquell moment: «Ni un pam». Nosaltres sabem el que vol dir aquesta expressió”.
No és cert. Granados mai no va exercir cap paper en la segregació. Ni apareix en l’expedient de recollida de signatures ni ningú el va veure en cap acte. Perquè no hi era ni ningú lesperava. Com tampoc no va participar en cap de les nombroses mobilitzacions de finals de la dècada dels vuitanta. Granados havia insinuat sovint que ell havia estat un segregacionista més. Però amb la boca petita, no fos cas que algú de lèpoca el deixés en evidència. Ara, tanmateix, satreveix a anar més enllà i es presenta com un protagonista del moviment. Per què? Què lempeny a donar aquest pas? Doncs probablement perquè deu pensar que aquesta absència en la lluita per la independència de Vila-seca és una taca en el seu historial de salouenc de debò. Una màcula que no es pot permetre i que cal corregir. A Granados li passa que el seu malaltís afany de notorietat el porta a intentar canviar la història. A viure en un món irreal que ha de girar al seu voltant. A equiparar ficció amb realitat i a recrear-se en escenaris paral·lels. És com el mentider que s’acaba empassant les seves pròpies mentides, fins a fer-les més grosses cada vegada. Perquè la bola creix. Si Granados hagués lluitat per la segregació o n’hagués estat artífex, com ara sosté, no en tingueu dubte: ja fa anys que s’hauria erigit uns quants monuments.