dijous, 2 de juny del 2022

L’hostaleria cull ara el que ha sembrat

 


Nou capítol de la manca de personal al sector de l’hostaleria. “Estem buscant treballadors desesperadament”, reconeix Javier Escribano, president de l’Associació d’Hostaleria de Tarragona. Amb la temporada alta a la cantonada, la figura del cambrer i, en especial, el més qualificat, s’ha convertit en una peça molt cobejada. “La dificultat per trobar empleats és real i existeix. És complicadíssim aconseguir personal qualificat i que tingui un mínim de serietat”, afegeix Escribano.

Manca, doncs, mà d’obra, amb queixes generalitzades al sector. “Costa trobar gent amb ganes de treballar, motivada i a qui li pugui agradar això. Patim», reconeix Carlos Badia, propietari del restaurant La Pepita, a la plaça Verdaguer de Tarragona, i de dos negocis més.

Badia, que prepara l’obertura d’un quart establiment, detecta una marxa d’empleats cap a altres sectors arran de la pandèmia. “Hi ha hagut un cert transvasament. Ara que torna a anar bé la construcció, molts empleats de l’hostaleria hi han anat”, explica. Amb la covid s’han perdut 1.000 treballadors.

Els cambrers són el segon perfil més contractat a la demarcació, darrere dels peons de la indústria manufacturera. El Ministeri de Treball ha apel·lat a les pujades de salaris com a solució davant l’escassetat de treballadors. Però el sector en discrepa. “Les condicions laborals no són dolentes. El sou mínim per a un ajudant de cuina és de 1.290 euros nets. No és un salari desorbitat, però és digne per a una persona que no necessita especial preparació o experiència”, afegeix Escribano.

Un empresari tarragoní de la restauració també té dificultats per trobar reforços de cara a l’estiu. “M’han arribat diverses ofertes, però al final prefereixo no posar-hi ningú i aprofitaré perquè treballi la meva filla”, explica aquest empresari, que s’empipa quan es parla de les condicions laborals: “Això que es paga pocs diners i que som uns explotadors és una farsa. Els meus empleats cobren entre 1.600 i 1.700 euros bruts i hi treballen vuit hores”.

Diverses veus coincideixen en aquest diagnòstic. “Hi ha molt poca serietat i formalitat. Tanques moltes entrevistes i la gent ni tan sols hi apareix. Venen a treballar un dia i al següent ja no, i et quedes sense poder contactar amb ells. La gent no vol treballar caps de setmana ni a la nit, i els horaris no són tan dolents”, comenta Escribano.

No opinen el mateix els sindicats. “D’entrada, els problemes venen perquè hi ha hagut una mala praxi en una part dels empresaris, amb contractes curts que s’allargaven més del que tocava, o també amb pràctiques com pagar una part en negre, de manera que el treballador no sabia mai quan sortia i la jornada s’allargava”, indica Joan Llort, secretari general d’UGT a Tarragona.

Llort confirma que “amb la pandèmia molta gent ha buscat alternatives”. “El conveni d’hostaleria està caigut des del 2019. També es fa molta formació de cuiners o cambrers, però molts no es contracten, potser perquè les condicions no els satisfan o perquè ofereixen un contracte d’un o dos mesos. Una altra qüestió és que és importantíssim controlar la jornada, fitxar per entrar i sortir. I segueix havent-hi empreses que falsifiquen. La conciliació és molt difícil. Si es fan bé les coses, no hi ha problemes per trobar personal”.

Nieves Marcos, responsable d’hostaleria de CC. OO. Tarragona, és contundent: “Em va trucar un noi que en un restaurant de Salou li havien fet contracte de jornada parcial, 20 hores a la setmana. N’estava fent 35 i no li pagaven les extres. Va protestar i el van acabar fent fora”. Marcos, que és cambrera en un menjador d’un hotel de Salou, creu que “l’hostaleria és un sector gairebé sense futur, amb poc atractiu per una sèrie de motius”. Posa l’exemple de “treballadors que fa 20 anys que tenen categories d’ajudant sense plus de nocturnitat” o “unes ​​càrregues laborals molt grans i molta pressió”. “Quin futur hi ha en un àmbit on surts a la dotze de la nit i has de tornar l’endemà a les vuit del matí?”, es pregunta. La responsable de CC. OO. admet que “el conveni no és dolent, però hi ha molt pocs establiments que l’apliquin”. I acaba: “Hi ha hotels i restaurants falsificant registres horaris i els empleats els signen per por de l’acomiadament”. (Font: Diari de Tarragona).