diumenge, 23 de juny del 2024

Josep Lluís, Colón, Catalonia i Spain

 


Josep Lluís Carod-Rovira, quan algú va dir-li José Luis, va respondre que s’anomenava “Josep Lluís aquí i a la Xina”. Per la mateixa lògica em trobo que es catalanitzen altres noms i s’accepten per vàlids, és el cas de Cristóbal Colón, conegut com a Cristoforo Colombo, a Itàlia, o Christophorus Columbus, en llatí. El corrector de Softcatalà en línia va més enllà i permet Cristòfol Colom. Els americans i anglesos l’anomenen Christopher Columbus. Els francesos Christophe Colomb.

Aquí es diu Cristòfor Colom, almenys en la Wikipedia i en la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya, o sigui, literalment, Cristóbal Paloma. Sort que als angloparlants no els hi ha donat per dir Cristopher Pigeon o Dove i de passada fer-li publicitat al desodorant de les aixelles boniques.

El nom és el més identitari que tenim. Salvant les distàncies i com a curiositat, fent alguns tràmits m’han perdut els papers, incloent-hi analítiques i rebuts, per escriure Figueres Pijoan. Si una persona es diu Juan o Albert, té tot el dret de fer respectar allò que l’identifica.

Perdoneu, però això de traduir els noms em sembla un gran embolic. Que sí, que tenim capacitat per fer la conversió lingüística espontània, però em sembla ridícul clamar per la identitat del territori, lloc que ens estimem, i permetre que es tradueixi Catalunya per Catalonia.

I si ens dediquem a emplenar formularis a internet hem de pujar i baixar per la pantalla fins a trobar España o Spain. Tan llestos que som i encara hi ha paraules de pas i claus indesxifrables, on ja no es tracta de lletres, sinó de números... ja sabeu, endevinar que és un zero i una o és un altre d’aquells entreteniments del segle XXI que fa la comunicació una mica menys còmoda.

Feu alguna cosa, erudits de la llengua i de la tecnologia. Poseu-vos d’acord! Nosaltres ja hem passat el test diari de l’endevinalla traduïda i la pèrdua de temps en mode digital. Ara toca pitjar el botó de No soc un robot fins que toqui pitjar el botó No soc una persona.

Carolina Figueras Pijuán, directora artística-coreògrafa i creativa. Autora del llibre Memorias de una corista.