dimarts, 2 de juliol del 2024

Bandera blava i bandera negra a la Pineda

 


La platja de la Pineda ha rebut, de manera gairebé simultània, dues banderes aquests dies. La blava, que concedeix la Fundació per a l’Educació Ambiental (FEE, per les sigles en anglès), i la negra, que atorga Ecologistes en Acció.

Per optar a la bandera blava cal complir certs criteris ambientals, sostenibles, educatius, de seguretat i d’accessibilitat. Els compleix la platja de la Pineda? Segons Vila-seca a Comú no perquè, entre altres raons, la platja està contaminada de pèl·lets, raó per la qual Ecologistes en Acció li ha concedit la bandera negra.

Aleshores, per què s’atorga la bandera blava a la platja de la Pineda si no la mereix, sobretot tenint en compte que la FEE no té l’aval de la Unió Europea?

“Doncs perquè pagant Sant Pere canta i les inspeccions no són rigoroses i no s’atenen a les seves pròpies bases, això fa que altres municipis refusin participar. Inclús grups ecologistes parlen de frau, diuen que no tenen un aval científic, tècnic administratiu de la mateixa CEE. De fet, ni la mateixa Unió Europea els dona suport i la mateixa Comissió Europea ha retirat el suport econòmic i s’ha desmarcat de la campanya. Al final són guardons que manquen de qualsevol credibilitat que no realitzen les inspeccions oportunes, i no s’avalua amb el rigor l’estat mediambiental de les platges.

”El que cal fer és no perdre el temps i els diners perseguint falsos guardons i buscar solucions als problemes mediambientals que fa anys que arrosseguem, si és que volem una platja d’excel·lència”. (Font: Francesc Benaiges, regidor de Vila-seca en Comú).