dimecres, 30 d’octubre del 2024

Fa 35 anys, el Tribunal Suprem va segregar Salou de Vila-seca

 


El Tribunal Suprem ha dictat una sentència en què es reconeix el dret de la localitat costanera de Salou a constituir-se en municipi independent i segregar-se de Vila-seca, segons van confirmar ahir fonts jurídiques. La resolució, que encara no ha estat notificada oficialment a la Generalitat, significa el final d’una llarga batalla legal iniciada per l’anomenada Associació de Ciutadans pro Segregació de Salou, una entitat que reuneix principalment hotelers i comerciants d’aquesta localitat i que en van plantejar la petició l’abril de 1981.

Bona part dels veïns de Salou, sobretot els partidaris de la segregació d’aquest nucli, fins ara dependent de l’Ajuntament de Vila-seca, van mostrar ahir la seva alegria pels carrers davant la notícia. La sentència del Suprem significarà el replantejament de la segregació. Tot i que al principi la Generalitat no es va oposar a la segregació, aquesta va ser denegada de manera explícita pel Consell Executiu de la Generalitat en un decret del 25 de setembre de 1986. 

Les entitats pro segregacionistes van presentar un recurs contenciós administratiu davant l’Audiència de Barcelona contra aquesta resolució. L’octubre del 1987, els tribunals van dictaminar en contra de la segregació. Tot just uns mesos després, el 26 de març de 1988, l’Audiència va dictar una sentència a favor que l’Ampolla se segregués del municipi del Perelló, pràcticament amb els mateixos arguments utilitzats al seu dia per rebutjar que Salou es constituís en nou municipi. Tots dos casos van acabar al Suprem.

Convocar un referèndum

El conflicte de Salou, el primer a resoldre’s, ha donat la raó a les tesis segregacionistes, cosa que fa pensar que l’Alt Tribunal també confirmi la segregació del Perelló. Francesc Germà, portaveu de les associacions segregacionistes de Salou, defensades pel lletrat Antonio Gallego, va declarar ahir que “ara, el necessari és convocar un referèndum perquè els veïns corroborin la seva voluntat de segregar-se i començar a treballar perquè Salou es pugui separar finalment de Vila-seca”. Per a Germà, la independència municipal de Salou és “un acte de justícia. Salou és una vaca molt gran que tothom vol munyir, però només la gent que hi viu aquí té dret a fer-ho”.

La possibilitat oberta pel Suprem suscita grans interrogants respecte al futur politicoeconòmic del probable nou municipi. Un dels factors a tenir en compte és la futura ubicació del centre recreatiu turístic que el hòlding nord-americà Anheuser-Busch construirà a la zona. Després de la resolució, el parc lúdic podria quedar emplaçat en dos termes municipals diferents, i no en un de sol, per la qual cosa hauria de pagar dues taxes municipals.

Un dels arguments esgrimits pels partidaris de la segregació han estat les diferències socials i econòmiques entre les dues localitats. Salou és un nucli bàsicament turístic on molts veïns són empresaris amb un alt poder adquisitiu. Vila-seca és un poble interior amb una economia basada en l’agricultura fins a l’arribada de la indústria petroquímica, que va donar feina a gran part de la població.

Salou és considerada la capital de la Costa Daurada i alberga, durant els mesos d'estiu, uns 200.000 turistes, amb el factor econòmic que això comporta. L’actual alcalde de Vila-seca i Salou, Joan Maria Pujals, no es va poder localitzar ahir, igual que els seus regidors.

Divisió i progrés

Pujals, que també és president de la Diputació de Tarragona, s’havia manifestat repetides vegades els darrers anys en contra de la segregació. Joan Maria Pujals considerava que “tot allò que sigui dividir és contrari al progrés”. L’alcalde havia coquetejat, als inicis de la seva carrera política, amb el moviment segregacionista, tot i que finalment s’havia confirmat a la seva postura contrària.

L’única força política de l’Ajuntament de Vila-seca i Salou que ha mostrat obertament la seva simpatia pel moviment segregacionista ha estat el Partit Popular, que va aconseguir un regidor, Artur Mariné, que es va presentar com a independent. Fa uns mesos, el comitè local del PP va desautoritzar Mariné com a regidor del seu partit. (Font: La Vanguardia).