dilluns, 4 de novembre del 2024

De la Lliga contra el Càncer

 


Poques persones he conegut en la vida amb tanta capacitat de compromís cap al benestar dels altres, com Maria Lourdes Pau Costa, qui fou delegada de La Lliga contra el Càncer Comarques de Tarragona a Salou. La vaig conèixer el 1995, preparant una gala magnífica, digna de Madrid o Barcelona. Estàvem a la seva botiga Slot, i ella atenia centenars de trucades, del seu propi pagament. Revisava encàrrecs, ultimava detalls de programes i regals dels espònsors, tenint-ho tot a punt per a les que han estat les millors demostracions de solidaritat cap a allò que ella anomenava, en el seu discurs, “la batalla contra aquesta malaltia” que afecta gairebé totes les famílies d’una manera o altra.

Envoltada de les seves companyes i amigues del comerç de Salou, amb un poder de convocatòria excel·lent va establir esdeveniments anuals, comptant amb primeres figures de l’espectacle i alguns artistes locals. Vaig tenir l’honor de col·laborar-hi durant diverses edicions, amb el que millor sé fer, amb els meus ballarins professionals i amb alumnes de Salou, i molts companys artistes que van acudir a aquesta cita anual, des del Galas fins a la també desapareguda Pacha.

La vida ens ha portat per camins distints, però trobar-la recentment al costat de María Luisa Molinero, exdirectora de la publicació El Faro de Salou, una altra dona lluitadora i compromesa, va ser un moment que ens va permetre comprovar que l’afecte continua intacte, sense deteriorar-se amb la distància ni el temps. Maria Lourdes, va dotar a cada esdeveniment d’una elegància inusual, un reflex clar de la seva personalitat. Només ella podia portar a Salou Egidio Ghezzi, director d’Estudio Buque, de les passarel·les de Cibeles i Gaudí, grandíssim creatiu i comunicador de bellesa de les principals firmes de moda internacional.

A més de bona voluntat, ajudar els altres en el pesar comú es pot i s’ha de fer amb aquesta tremenda compassió, però sense perdre l’alegria, des de la llum més potent de qui està agraït a la vida i retorna alguna cosa del seu èxit als altres. D’això, els artistes en saben molt, i sempre són els primers a sumar-se a les bones causes.

Vagi per a ella el reconeixement que mereix i que, com passa amb tants ciutadans, queda desapercebut quan es repassen els comptes de l’enorme valor humà o provoca suspicàcies sobre l’interès dels seus actes i el calibre de la seva honestedat.

Maria Lourdes i les seves col·laboradores tenen tot el meu respecte i l’afecte per haver compartit moments de molta feina en unió, en els temps del doctor Carcolé Vidal al capdavant de La Lliga, amb les donacions fetes a Oncologia de Sant Joan de Reus. Salou sempre s’hi va bolcar en aquells esdeveniments. La categoria és indiscutible. Qui no ha conegut aquestes gales dels anys 90 tampoc coneix l’altura moral de les dones més abnegades de Salou, que, en lloc de figurar com un polític, només treballaven pels altres com mai més he vist. Estic orgullosa d’haver-les conegut i de poder-ho explicar.

Carolina Figueras Pijuán, directora artística-coreògrafa i creativa. Autora del llibre Memorias de una corista.