dissabte, 23 de novembre del 2024

Seguir des de zero

 


Escolto, jo mateixa ho he dit a vegades, com les persones es refereixen a una nova etapa dràstica de la seva vida amb l’expressió començar des de zero. És una frase feta. En realitat, per molt que iniciem aquest camí que se’ns obre per davant com la mar a l’horitzó, tan immens, confús i inabastable, portem en la motxilla una sèrie de coneixements i experiències. Sovint, clar que serveix el que hem conegut, però a vegades no es pot aplicar al que ens trobarem. Allò que va funcionar tan bé pot resultar ara estèril o desfasat en un món que canvia a un ritme vertiginós.

L’edatisme no és un misteri, s’ha de resoldre, i no perquè ho digui Chicote en un espot publicitari, existeix. En algunes professions, a mesura que l’experiència creix, el cos no acompanya i se’ls descarta en benefici de joves talents emergents i, a vegades, d’alguns experts més grans. Aquesta energia de la joventut molt preparada arrasa encara que sigui trepitjant els caps dels treballadors sèniors, que també saben el que és cremar-se o emmalaltir per la feina. En altres àmbits, siguem sincers, ningú contractarà una persona sobrequalificada per a una feina inferior. Això de buscar treball i adaptar-se com sigui és més aviat un crit d’auxili per pagar factures que una motivació professional.

Hi ha eslògans fets per convèncer, però no per vèncer, tot un compendi de béns d’equip i valors d’empresa que amaguen el mateix de sempre, això tan correcte i fred que s’anomena el perfil i, que bàsicament, consisteix a no respondre a l’enviament d’un CV, ni tan sols per donar les gràcies per l’interès. No hi ha temps material per a enviar quatre-centes negatives als candidats per a tres llocs vacants. Però estaria bé que la secció de recursos humans fos tan humana com s’anuncia.

Tot el que hem acumulat en la vida, sigui personalment o professional, ha de servir-nos per seguir des de zero. És un gran repte, especialment quan no es tenen ganes de demostrar res perquè no fa falta. Els nouvinguts canvien les coses, justifiquen el seu lloc, encara que s’equivoquin. Els americans diuen: Si funciona no ho toquis. També hi ha un amor propi, de no sortir-se del joc, com cantava Elton John, I’m still standing. Si rebusco en la meva memòria musical, m’apareix el tema de Stephen Sondheim I’m still here, on es retraten aquestes vicissituds que un dia ens porten a recomptar monedes per a una cerveseta i altres a brindar amb xampany francès. Seguim aquí, no importa on, però sí que importa com.

És la vida mateixa que, més que donar una altra nova volta al sol per reafirmar que estem vius, ens belluga aquest fràgil sòl on hi ha una efímera casa que sempre genera despeses per molt nostra que sigui, com la tomba del cementiri municipal.

Reciclar-se. No sé vostès, però això em recorda als contenidors selectius d’escombraries. Reinventar-se, diuen. Continuar formant-se i, finalment, encarar una altra oportunitat que molt pocs poden dir que els proporciona alguna felicitat. Aquest manteniment imprescindible depèn de qui triï a dit qui continua jugant.

L’edatisme és un exemple més d’aquesta societat altament competitiva i amb poc respecte pels seus membres més veterans. Zero és un número que, en el costat dret de la xifra, agrada més quan es tracta de material i que, quan es tracta de persones, no deixa de ser un clar indicador de prejudici, falta de benestar i inseguretat. Només importem quan som útils per votar vots i pel consum. Digues-li a la sanitat, les emergències catastròfiques i guerres, la feina, les pensions, la vellesa, l’educació, les necessitats especials i la misèria. Totes elles, continuen des de menys zero cada dia. Facin joc, la ruleta gira... Sort!

Carolina Figueras Pijuán, directora artística-coreògrafa i creativa. Autora del llibre Memorias de una corista.