dilluns, 21 de juliol del 2025

El Festiuet, entre l’eufòria institucional i la manca de rigor informatiu

 


L’Ajuntament de Salou ha emès una nota de premsa triomfalista sobre la celebració del Festiuet, el festival musical que va tenir lloc el passat cap de setmana al parc d’Emprius. El comunicat parla d’“èxit”, de “40.000 assistents”, de la “Capital de la Cultura Catalana” i d’altres meravelles atribuïdes al bon fer de l’equip de govern. 

No obstant això, les dades presentades no venen acompanyades de cap font externa que en confirmi la veracitat i contrasten amb diverses queixes recollides a les xarxes socials, que posen en dubte aquest èxit incontestable.


Cultura i espectacle

Un cop més, el consistori confon cultura amb espectacle: el Festiuet, malgrat el seu possible èxit comercial i la seva capacitat de convocatòria, és un producte de consum musical massiu que funciona com a alternativa d’oci de cap de setmana, però no pot equiparar-se a una política cultural amb fonaments, contingut crític o vocació transformadora.

La nota institucional és, novament, un compendi de llenguatge inflat i eslògans grandiloqüents: “èxit en tots els sentits”, “experiència inclusiva”, “segell de qualitat”, “projectar la nostra identitat”... Tot plegat, un relat prefabricat, mancat de dades objectives i sense cap pluralitat de veus, que pretén, més que informar, legitimar una acció de govern i reforçar la imatge del seu màxim representant, l’alcalde, Pere Granados.

El debat de fons no és si el Festiuet ha anat bé o malament, sinó fins a quin punt el discurs institucional substitueix la realitat, silencia matisos i evita qualsevol anàlisi crítica. I és que, en una ciutat que aspira a projectar-se com a referent cultural, caldria començar per no confondre propaganda amb informació ni música de festa amb política cultural.