dilluns, 27 de febrer del 2012

Granados reparteix a tort i a dret



L’alcalde de Salou va llançadíssim. En una entrevista que publica avui el Diari Més, afirma que cap partit no ha fet res contra la polèmica esmena de CiU que prorroga el consorci de Port Aventura. I a l’hora de repartir llenya, en té per a tothom. Per a l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, per haver dinamitat en tot moment una possible negociació. Per a la Generalitat, per haver envaït competències municipals. I per als grups parlamentaris, per no haver impedit que l’esmena arribés fins on ha arribat. Sobre el seu futur polític (s’ha enfrontat a CiU) és també prou explícit: “Ja ho veurem”. És a dir, que sempre li quedarà FUPS. Amb la qual cosa Pere Granados porta camí de convertir-se en una reedició d’Esteve Ferran, a qui, curiosament, políticament va aniquilar. Aquesta és l’entrevista: 

Aquesta setmana s’extingeix la vigència del Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) de Port Aventura, un ens que, entre d’altres funcions, ha distribuït els impostos que ha generat el parc durant els darrers vint anys entre Salou i Vila-seca en un cinquanta per cent per a cada municipi. Arribada la setmana clau, Salou i Vila-seca no han assolit encara cap acord sobre la nova forma de repartir-ne els tributs. Mentre els partits de Salou reclamen el que considera que són les justes i millors condicions pel municipi, Vilaseca respon amb el silenci. 
–Heu pogut parlar directament amb l’alcalde de Vila-seca sobre aquest assumpte? 
–Vam parlar-hi al setembre o començaments d’octubre en diverses ocasions. Li vam dir quines eren les noves condicions que reclamava Salou. Després vaig convocar una reunió al Consorci Recreatiu i Turístic, però es va desconvocar la trobada per part d’ells. 
–Des d’aleshores ençà no hi hagut cap altre contacte? 
–Em van dir que no farien cap mena de proposta, que la seva continuaria sent el repartiment del que generen els tributs al 50 per cent i que, si no era així, no tenia sentit cap mena de consorci... 
–Hi ha hagut algú que hagi intentat intermediar entre vostè i Poblet? 
–No. Després de tot plegat, les reunions les he tingut jo amb representants del govern de la Generalitat. He tingut moltíssimes trobades a instàncies nostres. Salou defensa el consorci com a òrgan de gestió, però he volgut traslladar les peticions del nostre Ajuntament i fer una funció pedagògica per donar a conèixer el que podia passar quan l’ens complís els vint anys. El Consorci Recreatiu i Turístic tenia data de caducitat des del principi i arribada aquesta s’ha de decidir com repartir els beneficis. Hem estat convocats al Palau de la Generalitat totes les parts i després han trucat dient que se suspenia perquè una de les parts no podia anar-hi. Després d’uns dies i en veure que no tornaven a convocar, hi vaig anar tot sol i em vaig reunir amb representats del Govern per exposar-los les peticions de Salou. 


–Per què el Govern no ha entès les vostres peticions? 
–Això l’hi heu de preguntar al Govern... 
–La Generalitat presideix el Consorci i no hauria de decantar- se per cap de les parts, però tot i així amb l’esmena que van introduir sembla que es decanti cap al cantó de Vila-seca. 
–La Generalitat el que hauria de fer és representar els interessos que representa i assumir les seves competències, perquè obligar els municipis a formar part d’un consorci és envair les competències municipals. 
–L’esmena us va agafar per sorpresa, però la Generalitat no pot variar de parer d’un dia per l’altre. No vàreu saber quina era la seva intenció realment fins el dia que va presentar l’esmena? 
–Hi ha hagut diferents propostes i al final s’han decantat per aquesta. 
–I és una proposta que afavoreix Vila-seca... 
—Jo no ho he dit això. Són unes propostes que no afavoreixen Salou. 
–Des de l’octubre fins ara no us heu pogut reunir Vila-seca i Salou i us heu quedat tan tranquils? 
–No hem estat pas tranquils. No he deixat de treballar perquè el Govern entengués els drets de Salou i quina és la situació juridico-econòmica en què ens trobaríem un cop complerts els vint anys. He fet moltes reunions, fins i tot amb els inversors perquè coneguessin bé la situació i quines serien les conseqüències si no s’arribava a un acord satisfactori per ambdues parts. Estem lluitant perquè un cop han passat 20 anys, el CRT desapareix i el que no podem imaginar és una actuació en què s’envaeixin competències dels municipis i s’imposi una gestió que tots sabem que és il·legal. Fets els 20 anys, Salou té tots els seus drets i les seves competències, i qui hauria d’estar més preocupat en aquest sentit no som nosaltres, sinó els altres. Amb l’esmena s’ha utilitzat una fórmula il·legal que atempta contra l’autonomia dels municipis. 


–La Generalitat faria una cosa il·legal sense saber-ho? Costa de creure. 
–Això l’hi ho han de preguntar a la Generalitat. En un article dels Estatuts del CRT ho diu ben clar i no ens cal denunciar-lo. Segons els Estatuts, arribat el termini d’extinció perquè hi hagi una pròrroga del consorci hi ha d’haver manifestació expressa que ambdós municipis ho volen. Si no és així, s’acaba el CRT. 
–Heu parlat amb representants de La Caixa, accionista de part de Port Aventura? 
–Hem parlat amb representants de La Caixa i amb els socis italians. També vam parlar amb Miquel Roca. Les reunions amb La Caixa han estat satisfactòries. 
–Per qui es decanten? 
–No es decanten. 
–Pot haver-hi lletra petita per evitar l’extinció del CRT. En l’esmena es diu que el consorci serà vigent fins que el projecte estigui totalment desenvolupat... 
–Sí, però les obres d’urbanització estan acabades. La llei de Parcs diu que si arribat el termini d’extinció del CRT no s’ha fet el parc recreatiu, els terrenys expropiats haurien de revertir en els seus antics propietaris. Però ja l’any 2008 Port Aventura va demanar al CRT que dictaminés, informés i certifiqués que l’entitat havia dut a terme les obres d’urbanització del Centre Recreatiu i Turístic. Hi ha una acord que així ho certifica i si no fos així, els antics propietaris podrien reclamar. Però ells volen fer veure que no està acabat el projecte perquè no s’han construït els pisos que s’han de construir. Però aquesta és una inversió privada. El CRT pren tot el sentit quan s’ha de crear el parc, però això ja està fet. El que no entenc és que si vam signar una mancomunitat d’aigua a la tardor amb Vila-seca on s’accepta un sistema de repartiment de càrregues en funció del que genera cada municipi, ara no es pugui fer una cosa semblant amb Port Aventura. 
–Vostè governa a Salou en les llistes de CiU, considera que el partit no l’ha tingut en compte introduint la polèmica esmena sense haver-lo informat prèviament? 
–És un error jurídic i fins i tot és un error polític. Per això combatem aquesta esmena; una esmena que ha arribat on ha arribat gràcies que un altre grup [en referència al PP] va abstenir-se en la votació. També s’ha de dir que cap grup parlamentari ha fet res per aturar aquesta esmena, va acabar al Consell de Garanties Estatutàries gràcies a altres partits als que ara l’han criticat també i en aquest sentit els grups parlamentaris han tingut sort. Al municipi de Salou tots els grups municipals vam fer una sessió plenària denunciant l’esmena introduïda per CiU, que és inconstitucional. 
–Però s’ha d’enfrontar al partit amb el qual governa... 
–Jo crec que a Salou succeeix difícilment pot passar a altres municipis. I difícilment altres partits deixen que passi el que està passant, és a dir, que els alcaldes facin d’alcaldes... 
–Quina conseqüència política per a vostè pot tenir el fet que l’esmena tiri endavant? 
–Ja ho veurem. 
–Quins beneficis genera Port Aventura actualment mitjançant els seus impostos? 
–Uns dos milions d’euros. Seran sis quan estigui completament fet.