diumenge, 19 de febrer del 2012

Salou carrega contra Vila-seca



El Periódico ha estat l’únic diari de Barcelona que ha seguit l’enfrontament que aquesta setmana hi ha hagut pel consorci de Port Aventura, que CiU vol prorrogar en contra dels interessos de Salou. Sota el títol Salou carrega contra Vila-seca i el Govern per Port Aventura, publica avui aquest reportatge: 

L’alcalde de Salou, Pere Granados (CiU) se sent traït pels companys del seu propi partit. Encara no s’explica com la Generalitat ha actuat a la seva esquena per afavorir, segons es queixa, els seus veïns de Vila-seca, localitat governada pel seu company de files Josep Poblet. El motiu ha estat el “cop de decret” ―així el qualifica Granados― que pretén aprovar el Govern d’Artur Mas perquè les dues poblacions segueixin repartint-se al 50% els impostos que genera Port Aventura, com han fet en els últims 20 anys. El problema és que Salou reclama el 73% dels dos milions d’euros anuals de recaptació pel pare temàtic, mentre que Poblet s’ha negat a negociar i també a fer declaracions. 
Port Aventura s’assenta en part de les més de 800 hectàrees de terreny que van adquirir els primers inversors. El 57% d’aquest terreny es troba a Salou, i la resta, a Vila-seca, però el 73% dels impostos els generen les instal·lacions situades al terme de Salou. “Ja hem sigut generosos molts anys”, justifica Granados. Mentrestant, Poblet ha defensat en un comunicat que encara queda per desenvolupar el 60% del projecte del parc, i el Govern diu que no es pronunciarà fins que s’aprovin els pressupostos. 
Salou ha abandonat de forma unilateral el Consorci Recreatiu i Turístic (CRT), que va constituir el 26 de febrer de 1992 juntament amb la Generalitat i Vila-seca per gestionar els impostos que genera el pare. D’aquesta manera pretén frenar l’esmena que el grup de CiU volia aprovar en la sessió del Parlament de dimarts. 

Comissió de garanties 
“Si no hi ha consorci, no pot prosperar l’esmena”, raonen a Salou. La proposta està ara en mans de la comissió de garanties del Parlament, que ho haurà de decidir d’aquí un mes, perquè si no es va aprovar el mateix dimarts va ser gràcies a les al·legacions dels grups d’ICV, Ciutadans i SI.
El consistori de Salou es basa en els estatuts del CRT, que especifiquen que el consorci tindrà una vigència de 20 anys (que es compleixen el 27 de febrer), després de la qual “les administracions consorciades decidiran [...] sobre la subsistència del consorci i el nou període de vigència”.
Salou i Vila-seca han reobert les ferides que no van quedar del tot tancades quan el 30 d’octubre de 1989 es va completar la segregació del nucli turístic. L’ajuntament de Salou ha passat els 22 anys posteriors al seu triomf en la batalla per l’autonomia municipal sumit en disputes internes, però ara han deixat pas a una nova unitat que veu Vila-seca com a únic enemic.
“Per sobre de tot hi ha els interessos de Salou”, esgrimeix Granados, que per primera vegada ha trobat el suport unànime de tota l’oposició. Dilluns es va assabentar de la moció per un regidor opositor; dimarts va convocar un ple urgent per denunciar que l’esmena vulnera l’Estatut, la llei estatal de règim local i la Carta Europea d’Autonomia Local, i dijous es va celebrar un altre ple per abandonar el CRT.