Suposo
que comenceu a estar una mica fins als pebrots (o fins a l’esparreguera) de tanta murga sobre
el consorci de Port Aventura (tranquils, ja queda poc per a la Saloufest), però
per als qui els interessa el tema reprodueixo el que publica avui La Vanguardia, que destaca la manca d’acord
(vaja, quina novetat!) que hi ha entre els dos alcaldes sobre qui ha d’arbitrar
en el conflicte d’interessos que els enfronta: si una comissió d’experts de la
Universitat Rovira i Virgili (com proposa Poblet) o un tribunal de tècnics
designats per cada ajuntament (com vol Granados). Les diferències entre ambdós
alcaldes són tan equidistants (esperem que no irreconciliables), que mentre Poblet defensa la pròrroga del consorci
aprovada pel Parlament (si bé canviant els percentatges per a cada municipi),
Granados no vol sentir ni parlar del que ha fet la Generalitat:
Vila-seca i Salou, enfrontats pel repartiment dels dos milions d’euros en impostos que cada any ha pagat Port Aventura, han acabat per recórrer a la mediació d’un comitè d’experts per resoldre definitivament un conflicte per al qual, ara per ara, només hi ha un remei provisional.
Aquest pacte, assolit amb la mediació de la Generalitat, acaba amb la partició al 50% dels ingressos generats pel parc, ajustant-se més al pes territorial de cada municipi: en el pròxim lustre Salou s’emportarà el 57% del pastís i Vila-seca, el 43%. Però és provisional. La comissió d’experts haurà de trobar una solució definitiva. Els ajuntaments veuen bé la fórmula de l’arbitratge. Vila-seca proposa que siguin especialistes de la Universitat Rovira i Virgili (URV) els qui equilibrin la negociació i resolguin les diferències. “Volem l’acord amb Salou i per arribar- hi serem flexibles, estem disposats a sotmetre la qüestió a l’arbitratge d’una comissió d’experts”, explica Josep Poblet. L’alcalde de Vila-seca i president de la Diputació, polític de referència de CiU a Tarragona, destaca l’“equanimitat del coneixement del qual disposa la URV”.
Salou aposta en canvi per “crear una comissió de tècnics mixta, designada en un nombre equitatiu per cadascun dels ajuntaments”, segons va respondre ahir a la tarda en un comunicat l’alcalde. Una mena de tribunal, amb especialistes escollits per cada consistori.
Precisament, una de les qüestions més difícils, que encara s’ha de resoldre, és la vigència o no del denominat Consorci Recreatiu i Turístic de Port Aventura, creat 20 anys enrere amb la mediació de la Generalitat per resoldre una guerra local que va amenaçar fins i tot l’arribada del parc.
Per Vila-seca, el consorci continua sent vigent, ja que recorda que encara està pendent el 60% de l’execució, amb noves àrees temàtiques, hoteleres i residencials encara per construir. Poblet defensa la controvertida esmena aprovada aquesta setmana pel Parlament a instàncies de CiU per prorrogar les condicions pactades dues dècades enrere. “És inqüestionable, té el gran valor de garantir la continuïtat del consorci amb el rang de llei”, argumenta.
Per l’alcalde de Salou es tracta d’una “pròrroga forçosa de les condicions fiscals, creant una situació jurídicament absurda”, ja que recorda que el seu Ajuntament va aprovar la seva sortida del consorci. Pere Granados, l’alcalde de Salou, ha anunciat que impugnarà l’esmena i plantejarà una “qüestió d’inconstitucionalitat davant els tribunals”, cosa que generarà un gran malestar en el seu homòleg de Vila-seca. La pau definitiva s’haurà d’esperar.