dimecres, 12 de setembre del 2012

I ells tan contents!



Sota el títol De debò que no ve d’un pam?, Quim Monzó dedica avui la seva columna a La Vanguardia a Barcelona World. En concret, a l’enrenou que ha originat que el substitut d’Eurovegas, Barcelona World, s’anomeni així, tot i que es construirà a Salou. És a dir, que Salou i la Costa Daurada desapareixen del nom tot just en nom del centralisme. I això passa amb l’aquiescència (o submissió) dels alcaldes de Salou, Pere Granados, i de Vila-seca, Josep Poblet. La conclusió de Monzó és clara: que anomenin Barcelona a tot Catalunya. “Seria la millor opció i, de passada, quedaria ben clar a quin nivell barroer ha arribat ja el país”. Reprodueixo tot seguit l’article de Monzó:


La polèmica que genera el nom de Barcelona World és més important del que sembla d’entrada, perquè defineix la mena de país en què s’està convertint Catalunya. 
Als representants polítics tarragonins els va pujar la mosca al nas de seguida que en van saber el nom. “Tarragona rebutja el nom de Barcelona World”, diu el titular de l’agència Efe. Alejandro Fernández, president del Partit Popular a Tarragona, considera que el projecte “pot ser molt positiu i pot generar ocupació”, però ha exigit a la Generalitat que reconsideri el nom, que segons ell és “una altra prova evident del centralisme de Barcelunya que practica CiU”. Qui mostra més indignació és l’alcalde de Tarragona, el socialista Josep Fèlix Ballesteros, que troba gairebé insultant que les paraules Tarragona i Costa Daurada no hi surtin enlloc. 
Doncs tenen tota la raó del món. No és cap rebequeria provinciana, com alguns volen fer creure. No s’entén que a un complex turístic situat al Tarragonès li posin el nom de Barcelona. Aquest nom no hi pinta res, en bona lògica. Però, compte, perquè en mala lògica, sí. En mala lògica hi pinta tot, perquè els que manen saben que aquest país –per al qual el turisme és el ferro roent al qual s’agafen a falta de res més– no té cap marca millor per promocionar-se a l’estranger que Barcelona. Gràcies a l’arquitectura de Gaudí, a les pel·lícules de Woody Allen i a haver prostituït la ciutat sencera en benefici dels hotelers, avui dia la marca Barcelona ven al món i per això la munyen tant com poden, a risc de deixar-li els braguers secs, si cal. I com que als barcelonins ja no ens poden explotar més (ens han robat l’ànima de la ciutat i l’han convertida en un parc temàtic per al guiram), ara senten la necessitat d’ampliar el radi d’acció. Que el nou complex sigui al Tarragonès tant els fa. Els importa gaire el Tarragonès? Gens ni mica. El que els importa és usar la marca catalana que més ven al món, i si per a això cal canviar la història i la toponímia, doncs es canvien i llestos. Per això hi faran un Barcelona World, i se’ls refot que Barcelona quedi a 120 quilòmetres de distància. I que ningú no es queixi gaire, perquè, si cal, rebatejaran Salou com a Barcelona-Salou i fins i tot la ciutat de Tarragona com a Barcelona-Tarragona. I això d’Aeroport de Reus ja s’ho poden anar traient del cap, perquè aviat serà Aeroport de Barcelona-Reus. I quan aquesta zona del país estigui ja també prou munyida se n’aniran cap a una altra: els Barcelona-Pallars, la Barcelona-Garrotxa, el que calgui. 
Per estalviar-se protestes a cada nou canvi toponímic, podrien publicar ja un decret al Diari Oficial dictant que, d’ara endavant, Catalunya passa a denominar-se Barcelona-Catalunya o –deixem-nos de punyetes– Barcelona. I punt. Seria la millor opció i, de passada, quedaria ben clar a quin nivell barroer ha arribat ja el país.