Els
empresaris de restauració i oci nocturn de Catalunya es mostren optimistes
davant l’arribada de l’estiu i esperen millorar les xifres registrades abans de
la pandèmia. Creuen que l’ampliació horària contribuirà a crear entre 5.000 i
6.000 ocupacions.
El president
de l’Associació de Restauració i Oci Nocturn de Salou, Eduardo Abenójar, ha
apuntat que els locals més afavorits per les ampliacions horàries i l’increment
de turistes seran els situats a poblacions de costa, com ara Salou. (Font: Diari de Tarragona).
Aquest
entusiasme dels empresaris salouencs contrasta amb el que hi ha en altres
destinacions turístiques, on els propietaris no veuen tan clar aquest boom. El
motiu és que no troben personal barat amb què atendre el potencial de clients
que s’espera.
Aquest
dèficit cal buscar-lo en els sous baixos que es paguen i les condicions
laborals d’explotació que pateixen milers de treballadors. Molts d’ells van
tenir la sort d’aconseguir feina en un altre sector durant la pandèmia (amb
bars, restaurants i discoteques tancats) i ara no volen tornar a repetir aquell
malson.
“La majoria
de les experiències de treball en hostaleria que he tingut han estat horribles,
per això ho vaig deixar. La meva primera feina va ser en un bar a Barcelona,
tenia divuit anys i se’n van aprofitar, no em van fer contracte, cobrava 5
euros/hora i se suposava que treballava de cinc de la tarda a tres del matí,
però després acabava tancant el bar i no em pagaven hores extra”, explica
Isabella, excambrera i ara cineasta.
“He de tenir
diverses feines perquè de l’hostaleria no se’n viu”, relata per la seva banda
Adina. En la seva primera feina, un bar, totes les seves companyes eren
migrants sense papers a les quals feien xantatge amb les hores i el salari.
“He vist
coses dantesques, com agafar la gent d’un dia per l’altre o estar assegurat
només 4 hores quan en feia entre 10 i 15 i sense menjar. És clar, era jove i ho
podia aguantar , però entenc que la gent se’n vagi perquè no hi ha futur”,
confessa per la seva banda Daniela.
“A l’hostaleria es penca mitja jornada, 12 hores, això es fa així tota la vida”, és el que defensava en un programa de televisió l’hostaler insubmís de Malgrat de Mar, conegut per les seves crítiques a les restriccions durant la pandèmia. Està clar que no és l’únic empresari que pensa així. (Font: Público).