dijous, 18 d’abril del 2024

Granados i el llibre dels idiotes

 


Sí, alguna referència a l’alcalde de Salou, Pere Granados, hi podria haver al llibre Ments preclares. El llibre dels idiotes, de Quim Monzó. Bàsicament, perquè Monzó ja es va fer ressò del peculiar tarannà de Granados en una columna publicada el 12 d’octubre del 2019. Va ser amb motiu de l’intent de prohibició per part de l’alcalde (fallit, per descomptat) d’una manifestació independentista al passeig de Jaume I (la Passejada per la República).

L’alcalde esgrimia que aquesta mena d’accions perjudiquen el municipi perquè donen mala imatge. Que si els independentistes volien manifestar-se, que ho fessin d’amagat, no al passeig.

Monzó recordava a la seva peça que “Catalunya és un país que ha anat venent progressivament la seva ànima al turisme. Municipis grans i petits, cadascun en la mesura de les seves possibilitats, han anat ajupint el cap davant aquest conformisme que molts ciutadans de bona fe consideren inevitable”.

“Pels turistes es modifiquen plans urbanístics. Pels turistes es pressiona els habitants fins a expulsar-los dels seus edificis, per tal de posar-hi més i més hotels. Pels turistes els barris es gentrifiquen”.

“Amb els veïns expulsats, els restaurants de tota la vida han de tancar, lògicament, perquè els guiris volen o bé collonades hipsters o, els més atrevits, presumptes paelles amb sangria. Conèixer el país els importa un rave. Ells volen visitar el que han vist a les fotos de les revistes, els catàlegs turístics i les xarxes”.

“Així les coses, com no arribaria el dia que les autoritats restringissin les manifestacions per no donar “mala imatge”? Imagineu-vos els pobres turistes contemplant aterrits com grups de persones es manifesten pel carrer! Als seus països també hi ha manifestacions. Però allà no estan en visita turística, i si estan en visita turística no és perquè els destorbin la vista –el mar, les platges, els para-sols...– amb pancartes reivindicatives i càntics adotzenats”. (Font: La Vanguardia).

Sí, Granados mereix un lloc destacat al llibre dels idiotes.