diumenge, 26 de maig del 2024

L’obra d’art amagada al baptisteri de la parròquia de Santa Maria

 


Les pintures murals del baptisteri de l’església parroquial de Santa Maria del Mar de Salou foren encarregades a Josep Grau Garriga per Mn. Ramon Muntanyola l’any 1964. El 10 de setembre farà seixanta anys de la seva creació. Mn. Muntanyola havia conegut l’artista l’any 1957 a la Selva del Camp. Mn. Muntanyola, a Salou, va escollir el baptisteri com un espai ideal per a donar total llibertat creativa a Josep Grau. Aquest ideà dues al·legories relacionades amb el tema del baptisme: Adam i Eva i l’Esperit Sant projectant la seva gràcia als neòfits que s’apropen al baptisme.

L’obra s’emmarca en un estil d’avantguarda. De factura sòbria i naturalesa simbòlica, fa servir formes abstractes i geomètriques més la integració d’objectes a manera de collage, com per exemple petxines, una clau de porta, una creu. La pintura està realitzada a base de resines acríliques amb pigments blaus i ocres, fet que permet obtenir una rica gamma de tonalitats que fa que el conjunt assoleixi una equilibrada i gran bellesa cromàtica.


L’Esperit Sant en forma de colom

El plafó d’El sagrament del baptisme té representada, a la part superior, l’Esperit Sant en forma de colom emmarcat en una esfera d’ocre obscur i envoltada per altres cercles concèntrics de tonalitats blaves. Del seu abdomen i del voltant de l’esfera emanen feixos de llum que simbolitzen la gràcia divina i que davallen fins als neòfits per a batejar-los en l’Esperit Sant.

També per l’aigua, que sorgeix a través de fonts, representades per nou petxines de pelegrí. L’autor presenta la composició en tres plans: el superior, on es troba l’Esperit Sant en forma de colom, representa el cel; el mig està marcat per l’alineació horitzontal de les petxines amb la representació del baptisme per l’aigua, i l’inferior, per la comunitat de neòfits.


Art sacre

Aquesta obra d’art, ben representativa de l’art sacre d’avantguarda de la nostra arxidiòcesi, no rebé majoritàriament una bona acceptació. Es feia difícil entendre que aquella creació era fruit d’un nou i innovador llenguatge artístic condicionat per una nova concepció estètica i filosòfica d’un món que experimentava grans canvis transformadors.

La ment oberta i la vàlua intel·lectual de Mn. Muntanyola li permeté comprendre l’art de Grau i defensar el projecte en una homilia en la qual va demanar perdó, en nom de l’Església, als artistes innovadors per la poca comprensió que es mostrava sovint amb els nous corrents artístics.

El Catecisme de l’Església catòlica expressa que el dia de Pentecosta, la Pasqua del Crist es completa amb l’efusió de l’Esperit Sant, que és manifestat, donat i comunicat com a Persona divina. L’Esperit Sant ajuda el cristià a fer possible la relació amb Déu i amb els germans. Els seus dons: saviesa, enteniment, consell, fortalesa, ciència, pietat i temor de Déu són manifestació de l’acció transformadora de l’Esperit en l’ànima dels creients.

Des del dia de la Pentecosta, l’Església ha celebrat i ha administrat el baptisme. I és així que, pel baptisme, el cristià queda íntimament unit a Crist i rep la força de l’Esperit Sant per a viure d’acord amb l’Evangeli.

Andreu Muñoz Melgar, director del Museu Diocesà de Tarragona. Article publicat al Full dominical del 19 de maig del 2024 (n. 3871).