divendres, 17 de maig del 2024

TVE Catalunya recorda les cases modernistes i noucentistes de Salou

 


El passeig de Jaume I de Salou és molt més que una simple via per als vianants al costat del mar. És un testimoni viu de l’esplendor arquitectònic de principis del segle XX, quan les famílies adinerades van escollir aquesta localitat com a destí per passar els seus estius.

Nerea Sanfe, presentadora del programa De Carrer conversa amb Ferran Llauradó sobre el privilegi que implica viure en un dels famosos xalets històrics del passeig de Salou. Es tracta d’una sèrie d’edificacions que l’aristocràcia va edificar al costat de la platja en plena eclosió del moviment modernista. Aquests habitatges, de fet, van suposar els primers apartaments turístics d'una ciutat com Salou.

 

Els inicis

 

Tot va començar l’any 1919, quan les primeres famílies acomodades van decidir establir-se a Salou. Amb ells, van arribar els primers xalets modernistes, obra de l’arquitecte Josep Simó i el contractista Pau Bartolí. Així va néixer el passeig de Jaume I, avui en dia l’epicentre del turisme de la ciutat.

Aquests xalets, considerats una manifestació arquitectònica de l’organització social i econòmica de l’època, van pertànyer principalment a famílies burgeses amb un alt nivell econòmic, moltes d’elles originàries de Reus.

Un dels més coneguts és el Xalet Bonet o Voramar, construït el 1921 amb la col·laboració d’un dels arquitectes de Gaudí. Destaca pel seu gran valor estètic, amb elements propis del modernisme tardà i magnífiques pintures murals.



Altres xalets destacats inclouen el Xalet Pellicer o Vila Enriqueta, utilitzat com a seu republicana durant la Guerra Civil, i el Xalet Recasens o Torremar. Aquest elegant xalet es distingeix per les seves línies austeres i refinades, distribuïdes en dues plantes. Hi destaquen dos elements significatius: el porxo d’entrada, amb columnes imponents, i la torre-mirador, que compta amb quatre finestres coronades per tres arcs. L’arquitecte Josep Simó va optar pel neoclassicisme beaux arts, caracteritzat per la presència de garlandes vegetals i frontons sobre les obertures, conferint a l’edifici una elegància intemporal.

Després d’una restauració el 1994, avui en dia alberga la seu del Patronat de Turisme de Salou, convertint-se en un punt de referència per als visitants de la localitat.

 

La ruta dels xalets

 

La ruta pels xalets es pot fer a peu i ofereix una visió única del patrimoni arquitectònic de la zona. A més, l’any 1968 es va commemorar el 50è aniversari de la finalització del Xalet Bonet, construït per l’arquitecte Domènec Sugrañes i propietat de la família Bonet, que encara avui continua mantenint viu el seu llegat a través d’una remodelació realitzada per Pere Bonet i la seva esposa.

El passeig, concebut pels propietaris de les cases per disposar d’una rambla davant de les seves llars, s’enorgulleix d’albergar més de 300 palmeres canàries. Aquestes van ser plantades pels mateixos propietaris en record de les seves relacions amb els negocis d’ultramar dels indians, i algunes d'elles tenen una antiguitat que supera els 100 anys. (Font: TVE Catalunya).