dimecres, 26 de març del 2025

Salou rebutja reduir el nombre d’apartaments turístics

 


L’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre va organitzar ahir al Centre de Convencions de PortAventura una trobada entre professionals del sector sobre els habitatges d’ús turístic i la nova regulació de la Generalitat que posarà fi a la continuïtat de moltes de les llicències que operen actualment.

Entre els assistents al debat hi havia l’alcalde de Salou, Pere Granados, que va afirmar que es negava “rotundament” a acatar l’ordre de la Generalitat de reduir a la meitat les llicències que hi ha a Salou, alhora que va denunciar que aquesta normativa “és un atac directe a l’autonomia municipal i a la nostra economia local”.

No podem renunciar als turistes que viatgen a apartaments i que mai anirien a un hotel o a un càmping. És un tipus de turista que fa una despesa superior en destinació”, va afirmar. D’altra banda, Granados va argumentar que, amb 7.200 pisos turístics regularitzats, Salou ja té prou oferta i que, a partir d’ara, el planejament urbanístic impedirà aquesta tipologia d’habitatges en les construccions d’obra nova. (Font: Diari de Tarragona).

Conseqüències d’un model insostenible

Cal apuntar, d’entrada, que l’alcalde de Salou (que ocupa el càrrec des del 2009) és en bona part responsable del problema actual. I la seva postura, basada en la permissivitat, ignora les conseqüències a llarg termini al mercat immobiliari i la qualitat de vida dels residents.

L’argument que no es pot renunciar als turistes que viatgen en apartaments pressuposa que el model actual és sostenible, quan en realitat una sobreoferta de pisos turístics pot elevar els preus del lloguer i desplaçar els residents locals, com ja s’ha observat.

A més, el fet que Salou tingui 7.200 pisos turístics regularitzats no és garantia que aquesta quantitat sigui òptima: un excés, com és el cas, pot afectar negativament l’economia local en saturar l’oferta i deteriorar el teixit urbà.

L’autonomia municipal no pot justificar-ho tot

La normativa de la Generalitat pretén frenar l’expansió desmesurada i promoure un model de turisme més sostenible i diversificat sense dependre exclusivament del lloguer d’apartaments. També busca potenciar altres formats d’allotjament que contribueixin a l’economia local sense sacrificar la qualitat de vida dels residents.

Afirmar que eliminar llicències és un atac directe a l’autonomia municipal equival a dir que jo puc saltar-me la llei quan m’interessa, ignorant que la regulació té com a objectiu crear un entorn urbà més equilibrat i sostenible, garantint que l’expansió turística no es tradueixi en la pèrdua de qualitat de vida per als habitants.