La
Generalitat ha rebutjat la proposta de l’alcalde de Salou, Pere Granados,
perquè el nostre municipi i el de Vila-seca es reparteixin els impostos que
paga Port Aventura. La proposta de Granados era que Salou es quedés amb
el 57% dels tributs de la part construïda fins a la data (el 43% restants, per
a Vila-seca) i que en el futur cada municipi recapti íntegrament els impostos
que li pertocarien. Vila-seca i la Generalitat discrepen d’aquesta fórmula i
volen que els percentatges de repartiment (57-43, enfront del 50-50 dels darrers vint anys) es mantinguin fins al final,
és a dir, fins que s’hagin desenvolupat els 495.000 metres quadrats dels
terrenys del parc que encara estan pendents de construir, tal com preveu la
llei 2/1989. I que a partir d’aquí, que cada municipi es quedi amb la seva part, mai fora del consorci.
Reprodueixo el que ha escrit Javier Díaz Plaza al Diari de Tarragona d’avui (dalt, Granados i Mario es preparen per a la guerra, ja que són molts calés en joc.):
La resposta del delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, a la darrera proposta de l’ajuntament de Salou sobre el repartiment d’ingressos fiscals del Consorci Centri Recreatiu i Turístic (CRT) entre Vila-seca i Salou, no ha servit per acostar posicions entre les dues parts.
A la carta, datada el 14 de maig i adreçada a l’alcalde de Salou, Pere Granados, la Generalitat centra el debat en la qüestió de la fiscalitat. Nin reitera que la base de la proposta del Govern és «considerar de forma diferent, per una banda, el projecte que s’ha de completar segons els paràmetres de la Llei 2/1989 i, per altra banda, els projectes de futura i immediata realització que es puguin executar superant la realitat d’aquesta llei».
Pel que fa a l’àmbit i els projectes subjectes a la Llei 2/1989 —el parc temàtic Port Aventura—, la Generalitat insisteix que el criteri de distribució que es proposa és estrictament el de la superfície que cada municipi té al CRT. «És aquesta superfície total i proporcional la que atorga els drets edificatoris que després generen els tributs», afirma.
Pel que fa als projectes futurs —com BCN World—, la proposta de la Generalitat «incorpora exclusivament el criteri de localització urbanística». La qual cosa, segons Nin, respon a les posicions que l’alcalde Granados li ha «transmès en diverses ocasions».
El Govern recorda que «naturalment, la proposta porta implícit el fet que els dos ajuntaments hauran de donar cobertura a tots els serveis i afectacions ja existents o que puguin requerir-se en el futur per raó del CRT».
Salou no vol cedir
L’alcalde de Salou, Pere Granados, lamenta que, amb l’última carta, el Govern es reafirma en la seva proposta inicial, «encara que per primera vegada admet que Salou vol consorci». Però no està disposat a cedir més. Assegura que «hem intentat buscar solucions fins i tot des d’abans que comencés el conflicte, però sempre s’ha partit del fet que Salou hauria de renunciar a part de la seva fiscalitat en favor de Vila-seca», i afegeix que «en 20 anys ja els hem pagat sis milions d’euros, i això no pot seguir així. És injust».
Per tot això, Granados assegura que es manté ferm en la seva proposta, de manera que, si les coses segueixen com ara, impugnaran tots els acords del CRT, com ja van fer recentment amb el pressupost.
L’alcalde, a més, acusa la Generalitat de tractar Salou com «un municipi anormal. I té dret a ser normal, amb totes les conseqüències». Culpa el Govern i a Vila-seca de ser ells els que renuncien al consorci, i es pregunta: «Què passaria si demanessin que cedís el municipi veí?». Sigui com sigui, es mostra satisfet del suport rebut dimecres a la nit per part de la ciutadania.Més informació: Granados dinamita el consorci, Granados alça la cresta, Parelles trencades, Mas-Colell renya Granados, Granados treu múscul, Intentant fer les paus, Granados se’ns torna filòsof, Granados necessita tapar forats, Granados es refugia en el populisme.