diumenge, 1 d’octubre del 2023

Com va ser el referèndum de l’1 d’octubre a Salou, Vila-seca i Cambrils?

 


Davant la negativa de Madrid a negociar, l’1 d’octubre del 2017 Catalunya va celebrar unilateralment, però mitjançant una consulta popular un referèndum d’autodeterminació que les forces policials espanyoles van reprimir sense miraments. Sis anys després d’aquells fets, el referèndum independentista torna a estar sobre la taula amb força renovada, ja que l’amnistia als represaliats llavors i la celebració d’una nova consulta popular (aquesta vegada vinculant) sobre el futur del país ressorgeix amb vista a la possible investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Un referèndum que Sánchez descarta.

Com va ser aquell 1 d’octubre a Salou, Vila-seca i Cambrils? Aquests van ser els resultats:

A Salou hi va haver una participació del 78,3%, amb un 90,1% de vots a favor de la independència. En total es van emetre 21.939 vots, 20.131 dels quals van ser a favor (90,1%), 1.712 en contra (7,8%) i 96 van ser nuls o en blanc (0,5%).

Aquests resultats van ser molt semblants als de la resta de Catalunya, on la participació va ser del 43,03%, amb el 92,04% dels vots a favor de la independència. Uns resultats que van ser rebutjats pel govern espanyol (llavors en mans del PP), en considerar que el referèndum era il·legal.

A Vila-seca, va haver-hi una participació del 78,6%, amb un 90,2% de vots a favor de la independència. En total es van emetre 11.328 sufragis, 10.241 dels quals van ser a favor (90,2%), 987 en contra (8,6%) i 90 van ser nuls o en blanc (0,7%).

A Cambrils, es va registrar una participació del 78,3%, amb un 90,1% de vots a favor. En concret, es van emetre 6.189 vots, 5.695 dels quals van ser a favor (90,1%), 361 en contra (5,9%) i 96 nuls o en blanc (1,5%).

Cal assenyalar que les forces policials (Guàrdia Civil o Policia Nacional) van intervenir a Vila-seca, on van tancar les escoles i instituts que havien estat habilitats com a col·legis electorals (l’escola Arrels, l’escola la Plana i l’institut Joan Fuster), i van carregar contra les persones que intentaven votar.

Unes càrregues violentes i injustificables que van causar ferits. Es van produir també quatre detencions i es va confiscar material electoral.

A Cambrils, les forces repressores van tancar els col·legis electorals que havien estat habilitats, i van atacar les persones que intentaven votar. Les càrregues policials van ser violentes i van causar ferits. Es van produir també detencions i confiscació de material electoral.

En concret, les forces policials van intervenir en quatre col·legis electorals: l’escola Joan XXIII, l’institut La Mar de Frau, l’escola Pompeu Fabra i l’institut Cambrils, impedint l’entrada de votants.

L’actuació policial de Cambrils va ser una de les més violentes de tot Catalunya. Van ser detingudes més de 30 persones i van resultar ferides diverses desenes. També es van fer controls en les carreteres i en els accessos a Cambrils per impedir que les persones es desplacessin per votar.

A Salou no hi va haver càrregues policials, però va tenir l’execrable i vergonyós honor de ser una de les bases d’operacions dels piolins, que es van allotjar abans durant i després del referèndum en diferents hotels del municipi.