dimarts, 3 d’abril del 2012

Benvinguda Saloufest (XV)



Sota el títol Disbauxa i res més, l’edició d’avui d’El Periódico ofereix una visió més amable de la Saloufest que altres mitjans. Segons els organitzadors de la trobada, tot el que està passant a Salou es troba sota control, no hi ha incidents. Tot i que reconeixen que la festa no ha fet més que començar. Reprodueixo tot seguit el reportatge de Rafael Morales: 

La platja de Llevant de Salou era ahir a la tarda la més poblada de la costa Daurada i, probablement, la de tot el litoral català. Malgrat això i els centenars de joves que ocupaven l’ampli sorral, l’ambient feia honor a l’etiqueta de turisme familiar que no vol perdre l’ajuntament de la localitat. La calma i la tranquil·litat estan regnant entre els més de 5.000 estudiants britànics que van arribar el diumenge dins del primer grup del total de 8.500 que aquest any participarà en la trobada Saloufest. 
Més que mai, és cert la frase feta en anglès No news, good news. “Diumenge a la nit no hi va haver cap incidència remarcable i avui [per ahir), tampoc”, va explicar la portaveu que aquest any ha designat l’ajuntament per informar de manera específica sobre el Saloufest. “Tot va fenomenalment bé, esperem que segueixi igual”, va corroborar Doreen Straatman, responsable de l’agència de viatges que organitza a Espanya el viatge d’oci i esports que convoca l’operador britànic I Love Tour. 


“De moment, tot el que està passant és bo”, insisteix Straatman després de l’experiència de la primera nit, malgrat que és molt conscient que la trobada no s’ha acabat i s’haurà de veure què passa d’avui endavant. El bon comportament dels estudiants britànics està donant ales als organitzadors per tornar a insistir en la línia que l’”escàndol mediàtic” del 2010 “no era real”. 
Error promocional 
L’any passat amb prou feines es van registrar mitja dotzena de casos d’alcoholèmia, però no hi va haver altercats ni problemes amb el mobiliari urbà”, destaquen des de l’ajuntament. No tenen en compte, però, que el principal problema el 2010 va sorgir arran de la promoció en origen del Saloufest com una trobada de sexe i alcohol sense fre.
Des daleshores, tant l’ajuntament com els promotors turístics, han intensificat les campanyes perquè els joves britànics guardin les maneres i respectin els costums del país. Per això, potser, els participants d’aquest any mantenien ahir una imatge assossegada. encara que la nit encara estava per arribar. 


Amb menys optimisme veien la presència dels estudiants britànics els veïns habituals dels voltants del carrer Carles Buïgas i alguns dels turistes que ja ocupen els seus apartaments a Salou. “A la nit no ens deixaven dormir”, recorda Salvador Segura, un jubilat aragonès, sobre la seva experiència de l'any passat. 
De compres en tanga 
La platja de Llevant, la més pròxima a la zona d’oci i dels hotels que ocupen els participants del Saloufest, era plena però era un oasi de pau. Ni crits, ni cançons, ni botellón. Això sí, tampoc va estranyar veure al cèntric carrer de Carles Buïgas un fornit anglès que com a única vestimenta portava un tanga negre i l’estreta corretja d’una bossa que li travessava el tors. 
La disbauxa s’apreciava ahir en altres detalls, com ara en l’activitat de Straatman per coordinar tots els detalls de l’estada dels britànics. Però també en la presència pels carrers de Salou de patrulles dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local, a més del tràfec dels 105 autocars amb matrícules britàniques que han hagut de travessar mig Europa i desplacen els estudiants des dels hotels fins a les instal·lacions esportives en què competeixen.