dilluns, 23 de maig del 2022

L’explotació laboral allunya els treballadors del sector turístic

 


Els bars, restaurants i hotels de Salou no troben treballadors per a lestiu. Els sous baixos i el fet que molts empleats s’hagin recol·locat en altres sectors econòmics arran de la pandèmia, que va castigar especialment aquests establiments, són la causa principal de la manca de personal. 

Fins al punt que en molts negocis les plantilles estan a mitges, malgrat que la temporada ja ha començat. 

“Falten empleats en totes les categories, sobretot a la costa: cuiners, recepcionistes, ajudants de sala i cambreres de pis. És una situació inaudita”, reconeix un empresari. 

“La crisi de la covid ha fet que molts treballadors del turisme busquin ocupació en altres sectors, com la distribució, cuidar la gent gran o la construcció; i molts candidats demanen unes condicions que no podem assumir: festa els divendres a la tarda i cada diumenge”, afirma per la seva banda un hoteler. 

A Benidorm, un clon turístic de Salou, alguns establiments no han pogut obrir totes les habitacions per manca de cambreres de pis, per exemple. 

Per la seva banda, els empleats del sector assenyalen que els sous que cobren –poca cosa més de l’SMI a les categories bàsiques– no compensen moltes vegades les condicions laborals, amb torns, horaris partits i, a la pràctica, cap cap de setmana lliure encara que els convenis diguin el contrari. 

“Aquí treballem tots els dissabtes i diumenges sense excepció”, explica un cambrer. A més, “no em paguen les hores extres, no tinc ni un diumenge lliure, doblo torns i m’han ofert contractes de mitja jornada per treballar 40 hores i pagar-me part del sou en B”. 

Aquesta explotació laboral provoca que els llocs siguin coberts per joves i immigrants mal pagats. Fins al punt que una família que només compta amb el sou de cambrer d’un cambrer és considerada pobra a Espanya. (Font: La Vanguardia).