diumenge, 29 de maig del 2022

“No vull tornar a treballar més cambrer”

 


Sembla que Espanya s’ha recuperat econòmicament de la pandèmia. Però si parem atenció als diferents sectors, es pot observar que el de l’hostaleria té manca de personal. Per què falten 50.000 cambrers a tot el país? Segons el darrer indicador de Seguretat Social, un 2,8% dels treballadors de l'hostaleria que hi havia no ha tornat als seus llocs de treball. Avui dia, 1.659.568 persones viuen de l’hostaleria a tot el territori. Abans de la covid la xifra era d’1.710.000 aproximadament (49.787 més).

La raó és que molts treballadors s’han cansat de la precarietat a què estaven acostumats abans de la pandèmia. Han provat altres llocs de treball i hi han vist estabilitat i sous més raonables. Perquè dos de cada tres contractes que se signen a hostaleria són contractes eventuals i de sous baixos. Resultat: menys personal per a una temporada d’estiu en un sector clau per a l’economia.

Així les coses, no hi ha gent, no arriben currículums, el sector ha deixat de ser atractiu i falten cambrers. A Almeria, per exemple, hi ha inscrits 7.000 cambrers a l’atur (el 10% dels aturats de la província). La paradoxa és que els empresaris de bars, restaurants i hotels no els troben.

“No, això és mentida. A ells no els falten cambrers, sinó esclaus”, diu Joaquín. “Són uns explotadors, vaig haver de deixar l’hostaleria perquè ja no aguantava més”. Ara treballa en una empresa de neteja i manteniment. Com ell, molts altres que asseguren haver aconseguit un horari, continuïtat, salaris segons conveni, altes pel temps treballat i contractes en regla. Igual pensa Frederick. Va començar a treballar de cambrer amb 15 anys i durant set anys les seves jornades eren de fins a 14 hores diàries: “Mentre pugui treballar en una altra cosa no hi torno més”.

Altres treballadors afirmen haver-se sentit enganyats. “He estat a l’hostaleria gairebé vuit anys i et puc assegurar que pocs m’han fet un bon contracte. La majoria menteixen en la primera entrevista”, explica Jeffrey, un jove que també ha canviat d’ofici. “I és clar, si et queixes et contesten que tenen molts currículums sense llegir i que tu no ets imprescindible”, afegeix. Una altra cambrera, Jéssica, detalla que gairebé sempre l’han contractada a mitja jornada, però “hi havia vegades que feia més de 50 hores a la setmana i això sense comptar batejos, comunions o casaments”. Són molts els testimonis que coincideixen que aquest sector “no respecta horaris ni convenis,

María, que va treballar de cambrera, fregant plats i ajudant de cuina, relata que li era impossible conciliar la vida laboral i familiar. “Eren hores i hores infinites que es cobraven sempre igual (per torn), és igual que sortissis a l’una de la matinada que a les dues o a les tres. Ni tan sols em van donar d’alta”, narra. Per la seva banda, José Antonio, un altre treballador a l’hostaleria, ressalta que “aquesta explotació als treballadors no només s’estén als cambrers, sinó a tot el personal del sector”. Diu indignat que “el cost de la vida puja, però el sou d’un professional de l’hostaleria fa molt que no es toca”.

“Vaig estar dos anys treballant en aquest lloc, sota el comandament d’una dictadora. Em va enganyar en l’entrevista de feina, em va dir que em contractaria mitja jornada, però només em va donar d’alta dues hores al dia. Vaig acceptar per necessitat, sempre és la necessitat. Després van arribar els crits, les males maneres i fins i tot dies que hi havia tan mal rotllo que no em dirigia la paraula. Calles perquè no surt una altra feina en horari de matí. El meu fill es va graduar i no hi vaig poder anar. Ni tan sols quan estava malalt. Un cop em van trucar de l’escola dient que el nen havia caigut i que l’havia de portar a urgències perquè li havien de donar punts. No hi vaig poder anar perquè m’amenaçaven de fotre’m al carrer”, confessa per la seva banda Maria. (Font: elDiario.es).