divendres, 28 de juny del 2024

Les males herbes es mengen la Torre Vella

 


La Torre Vella de Salou va ser construïda el 1530 per defensar la costa dels atacs pirates, freqüents a l’època. El 1550, per exemple, el pirata turc Dragut va desembarcar a Salou, va saquejar el poble i va enderrocar el castell del poblat de Barenys. Vuit anys després Dragut va tornar a atacar Salou, aquesta vegada incendiant l’església. I el 1585, el pirata anglès Francis Drake va atacar Salou, però la torre va repel·lir l’escomesa.

A més d’aquests assalts documentats, es creu que la torre en va patir molts altres al llarg dels segles XVI i XVII. Però n’ha sortit airosa, s’ha conservat en bon estat (gràcies també a alguna restauració) i ara és un símbol de Salou.

No obstant això, no és gaire clar que la Torre Vella sobrevisqui a l’última incursió. L’actual, fruit de l’abandó que pateix per part de l’alcalde, Don Pedro Viva España, fa témer el pitjor. De fet, “la Torre Vella s’assembla més a una selva que no pas a una zona enjardinada, a causa de l’abandonament i la proliferació d’herbes”, tal com explica Ina.

Per cert, només cal travessar el carrer de Carles Roig, on s’han fet les fotos, per trobar-nos amb un altra selva natural: l’antiga estació i zona ferroviària. Una autèntica via verda!