dimarts, 3 d’abril del 2012

Benvinguda Saloufest (XVI)



El Diari Més explica com són les dues cares de la Saloufest. Mentre que al matí uns joves es dediquen a activitats lúdiques i esportives, uns altres, el més sorollosos i els que aconsegueixen que Salou tingui tan mala imatge arreu del món, viuen intensament la nit. Reprodueixo a continuació la crònica que nha fet Joan Marc Salvat: 

Un any més, i ja en van dotze, els municipis del Camp de Tarragona i en especial Salou acolliran entre dues setmanes un total de vuit mil universitaris anglesos que hi arriben en la popular Saloufest, una iniciativa que conviu entre les activitats esportives matinals i les sessions lúdicofestives nocturnes. Aquest diumenge va arribar la primera tongada d’estudiants d’entre 18 i 25 anys, fins a cinc mil, i ahir ja van celebrar les primeres activitats entre l’expectació veïnal, dels ajuntaments i mediàtica. Ja la nit de dilluns, el llegat dels joves britànics es va fer notar pels carrers de Salou amb vòmits i restes de roba llençada sense més. L’ajuntament de Salou informa que, fins ara, no s’ha produït cap detenció. 


Ahir van començar les primeres sessions esportives, que van tenir Reus com a epicentre, però que es van escampar arreu de la geografia catalana amb uns 4.800 universitaris representant la primera onada de participants a la Saloufest durant quatre dies i quatre nits. Aquests turistes van arribar diumenge passat en autobús i tornaran a l’illa britànica dijous. En prendran el relleu, del 10 al 14 d’abril, els seus compatriotes que completaran un trànsit turístic de més de 8.500 persones a la Costa Daurada. La iniciativa està organitzada pel touroperador I Love Tour, gestionada per la companyia Sol Active Tours, amb seu a Salou; i té un cost de 220 euros. 
Cheerleading, netball i lacrosse 
La capital del Baix Camp es va llevar amb l’arribada de desenes d’autobusos que van repartir els universitaris britànics per les diferents seus esportives que han llogat a la ciutat. A primera hora, el Pavelló Olímpic de Reus es farcia majoritàriament de noies per exhibir una sessió de cheerleading; un entrenament previ a la competició amistosa que disputaran per cloure la seva estada a Catalunya. Charlie Bellington, de la Universitat de Southampton, explica que és el tercer any que participa de l’activitat. “Durant dos dies estarem fent animació i és genial perquè et permet conèixer gent d’altres universitats”, explica. Un total de nou equips universitaris de cheerleading entrenaran de forma conjunta al Pavelló Olímpic, però Bellington reconeix que també vénen a “gaudir del sol i a relaxar-nos”. 
Per la seva companya, Caroline Canon, és el primer cop que visita la Costa Daurada. Nega rotundament que vinguin a beure i afegeix que “hem de llevar-nos d’hora, per això no sortim”. Sobre el cheerleading, Canon comenta que és un esport que va a més i que “quasi totes les universitats tenen el seu propi equip d’animació”. 


Uns quilòmetres més a l’oest de la ciutat, al polígon AgroReus, s’hi troben dos centenars de jugadors i jugadores de lacrosse. Alguns, aparentment cansats, ja no participen dels partits amistosos i es limiten a seure com els seus companys es diverteixen. Mentre un grup, animat, ho segueix des de la grada amb botelles d’aigua i llaunes de cervesa, un reduït nombre d’estudiants s’està a l’entrada del camp del Reus Deportiu fent un descans de la nit anterior: “Avui ja no tenim forces per res”, apuntava un noi amagat rere unes ulleres de sol. Com el cheerleading, el lacrosse és un esport en auge al Regne Unit. Chris Gask, de la Universitat de Chester, explica que “hi ha prop d’una trentena d’universitats diferents competint aquí”. 
Partits de futbol al camp del Reddis, a Mas Iglesias i a la Pastoreta; i netball a les instal·lacions del CN Reus Ploms van completar la jornada. Tornejos de bàsquet al Morell, waterpolo a Tarragona, esports de platja a Salou, rugbi a l’Hospitalet de Llobregat o hoquei sobre herba a Terrassa, són algunes de les activitats més destacades que es van desenvolupar durant el dia d’ahir. 
#SalouFest 
Els veïns que van presenciar la primera nit de gresca britànica observaven amb perplexitat l’escena. “És bo que hi hagi moviment” però no deixen de banda “el soroll i l’enrenou que fan aquests joves quan surten”. Crítiques i comentaris dels joves britànics confluïen a l’etiqueta de Twitter #SalouFest. Alguns estudiants comentaven la jugada a la xarxa: “SalouFest, ja som aquí. Sol, festa i alcohol”, d’altres fotografiaven el logotip de l’activitat al costat d’un preservatiu. 
El responsable de Reus, Esport i Lleure, Sebastià Domènech, relativitzava els aldarulls succeïts en d’altres ocasions: “No ens donen cap problema, si bé és cert que com a tot arreu hi ha col·lectius que poden provocar algun incident”.