dijous, 30 d’agost del 2012

I encara se’l creuen



Si els polítics en general ja transmeten una imatge prou lamentable per tot plegat, la dels regidors de l’ajuntament de Salou és per posar-se a plorar. Ahir l’oposició va tenir una magnífica oportunitat per ser més a prop del poble presentant la moció que demanava rebaixar el sou dels representants municipals en un 7% i la supressió dels càrrecs de confiança, però l’alcalde de Salou, Pere Granados, se’ls va endur un altre cop al seu terreny i al final la van retirar. Greu error, des del meu de vista, ja que van perdre una immillorable ocasió de caure amb dignitat però deixant ben clar qui és l’insolidari. És veritat que govern i oposició consensuaran en dos mesos i mig una fórmula de reduir-se el sou, però el ciutadà no entén de dilacions, sobretot quan les estretors econòmiques no afecten una gent que mai no té problemes a l’hora de cobrar dels nostres diners. En canvi, a nosaltres els governants sí que ens apliquen immediatament les retallades. La ironia del Javier Díaz Plaza al Diari de Tarragona sobre el succeït és il·lustrativa de la parsimònia que mostren els polítics a l’hora de prendre mesures amb les quals haurien de donar exemple: “De paraula, tots van mostrar la seva predisposició a abaixar-se les retribucions. Però encara no saben com. En altres municipis propers ja fa temps que en van prendre mesures. Els pot servir d’exemple”. Reprodueixo tot seguit la crònica:

Sense les dues mocions per reduir la despesa política de l’ajuntament de Salou ―una de l’equip de govern i una altra de l’oposició―, el ple d’ahir va ser una mica descafeïnat. Encara figuraven en l’ordre del dia. Però no es van debatre. L’alcalde Pere Granados va aclarir que, el dia anterior, la junta de portaveus va acordar retirar-les. Va matisar que buscaran conjuntament les fórmules més adequades per rebaixar el cost de les partides relacionades amb els càrrecs electes i eventuals. Volen incloure aquesta retallada en els pressupostos de 2013.
Tots els grups municipals es van felicitar per aquest pacte. De paraula, tots van mostrar la seva predisposició a abaixar-se les retribucions. Però encara no saben com. En altres municipis propers ja fa temps que en van prendre mesures. Els pot servir d’exemple.
Els regidors van tractar de donar una imatge d’unió, de consens. Les crítiques que van rebre per l’esperpèntica jornada del dimarts ―oposició i equip de govern van convocar dues rodes de premsa per criticar-se mútuament per les seves respectives propostes d’estalvi― no els van agradar. Estaven molt seriosos.
Van aprofitar la sessió per tancar alguns comptes pendents. Pablo Otal (RDS), indignat, va voler aclarir només començar que és fals que cobri més que alguns regidors amb responsabilitats de govern ―com va dir l’alcalde en la roda de premsa anterior―. «El 2011 vaig cobrar un 37% menys que el regidor que menys cobra del govern. I el 2012, un 40% menys. És fals que els regidors de l’oposició cobrem més que els del govern. No es pot faltar a la veritat, és molt feridor. Si us plau no digui falsedats», va afirmar Otal referint-se a Granados.
Manel Macho-Quevedo (UTPS), que també va ser acusat de cobrar més, va afegir que «espero que això no es repeteixi. Estem entrant en un terreny perillós». L’alcalde va respondre amb xifres: «Hi ha regidors de l’oposició que han cobrat algun mes més de 1.800 euros, mentre que els del govern perceben 1.700». L’oposició no ho va negar. «Potser, puntualment, ha passat algun mes, encara que m’estranya. De tota manera, cal mirar el conjunt de l’any», va afegir Otal. El debat es va estendre sense treure’n aigua clara.
El ple es va tancar amb una pregunta del portaveu socialista Zacarías Henar. «Es modificaran les condicions (a millor) de la plaça de vicesecretari? ―que previsiblement ocuparà Enric Ollé―». «No sé què farem d’aquí a tres mesos», va respondre Granados.
Més informació: Com els Germans Marx, Més amics que mai!, El millor acudit.