dimarts, 5 de març del 2019

Granados, nascut per a conspirar



L’oferiment que Pere Granados va fer de si mateix a Cs per encapçalar la llista de la formació taronja a les municipals del 26 de maig no és nou. Al contrari, és un capítol més de les intrigues palatines que tant li agraden a l’alcalde de Salou per descartar adversaris i enfortir el seu poder polític. Unes maquinacions que van tenir el seu punt àlgid amb la moció de censura que el 2009 el va portar a una alcaldia que, des d’aleshores, no ha deixat. Repassem una mica la història: les municipals del 2007 les va guanyar Esteve Ferran amb FUPS (Ferran Units per Salou). Però a diferència dels anteriors comicis en què hi havia arrasat (aconseguint repetidament la majoria absoluta), el tripartit del PSC-CiU-RDS sumava més que Ferran, i el relleu a l’alcaldia no va trigar. L’acord del tripartit era que els dos primers anys del mandat serien per al PSC, i els dos darrers, per a CiU. Ferran no es va voler sotmetre a la humiliació d’acotar el cap a la banqueta de l’oposició i va renunciar a la seva acta de regidor. Granados es va convertir en el seu relleu al grup municipal.

Granados sofereix a Felip Puig

Sabedor que CiU de Barcelona no volia d’alcalde el seu cap de llista, Salvador Pellicé, tot i que aquest tenia el suport de l’executiva local, Granados va començar a negociar amb Felip Puig, secretari general adjunt de CDC, una hipotètica moció de censura. Una confabulació que Granados va fer d’esquena a Ferran, sabedor que CDC volia treure’s de sobre, com fos, Pellicé. L’acord va ser fàcil: un regidor de CDC (Marc Montagut, perquè a Granados només li calia un vot) donaria suport a la moció de censura de FUPS contra el PSC, i Pere Granados, amb l’ajuda també del PP, esdevindria el nou alcalde de Salou. En realitat, la moció de censura no va ser contra el PSC sinó contra CiU. Es va presentar dos mesos abans que Pellicé ocupés el lloc d’Antoni Banyeres (l’alcalde del PSC). Una conjura que va partir CDC de Salou en dos: els que donaven suport a Pellicé (la majoria) i els que defensaven el cop de Barcelona.

Ensarronada al PP

Des de llavors Granados és alcalde del municipi. Ininterrompudament. Va estar a punt de no ser-ho el 2014, quan en virtut del pacte amb el PP del 2011 aquests li donaven els seus vots a canvi del darrer any d’alcaldia. Però Granados va tornar a fer de les seves per desdir-se de la seva paraula i aconseguir que el PP, fart de tantes desqualificacions, deixés l’equip de govern. Amb la qual cosa Granados ja no havia de cedir la seva vara d’alcalde a Mario García. Per no parlar de quan Granados li va prendre FUPS a Ferran. Fins al punt que no només li va canviar el nom al partit (el va rebatejar com Formació Unitat per Salou), sinó que Ferran, en presentar-se a les municipals del 2011, va haver de fer-ho sota unes altres sigles: UTPS (Units Tots per Salou), en el que seria el seu final polític.