diumenge, 13 d’agost del 2023

Salou va rebre al juny més turistes que ningú: 27 per habitant censat

 


Salou és el municipi amb una proporció entre turistes i habitants censats més alta registrada. Per davant de Calvià (Balears) i Yaiza (Lanzarote), que són els que el van al darrere.

Segons les dades de mesura del turisme de l’Institut Nacional d’Estadística, Salou va rebre el mes de juny passat 154.205 visitants per a una població de 29.000 habitants censats. És a dir, que per cada cinc salouencs censats hi havia 27 turistes. Una bestiesa. I això al començament de l’estiu.

A Calvià la ràtio va ser de 24 turistes per cada cinc habitants censats, i a Yaiza (Lanzarote), de 21 cada cinc.



En general, són els municipis de la costa mediterrània i de les Illes Canàries els que arriben a taxes més altes de saturació turística. Molts, com Benidorm (Alacant), Lloret de Mar (Girona), Torremolinos i Marbella (tots dos a Màlaga), van ser laboratoris turístics impulsats pel franquisme a partir dels anys 50 a partir d’una fórmula similar: especulació immobiliària, atracció de divises i com a mitjà de propaganda cap a l’exterior.

El turisme massiu té conseqüències negatives de tota mena als llocs receptors de visitants. Des del deteriorament de la biodiversitat fins a les transformacions de les relacions econòmiques i socials dels municipis, que modifiquen els ecosistemes urbans.

La pujada dels preus dels lloguers és un dels símptomes més habituals del fenomen. (Font: Público).