divendres, 12 de gener del 2024

La platja de la Pineda és una de les més contaminades per pèl·lets

 


L’arribada de pèl·lets a les costes de Galícia ha fet tornar la vista enrere i recordar que a Catalunya ja fa anys que se’n veuen a la platja de la Pineda, que és una de les més contaminades per aquestes boletes de plàstic de la mida d’un gra d’arròs.

La proximitat amb el complex químic de Tarragona, el més important del sud d’Europa, fa que sovint apareguin aquests microplàstics a la platja. Són els que s’han escapat de les indústries i que les fortes pluges els han arrossegat fins a la costa a través de la vall del riu Francolí.

I és que cada any al complex es fabriquen milions de tones de pèl·lets; són la matèria primera que fan servir la majoria de fabricants de peces de plàstic, i també la segona causa de contaminació per microplàstics i la platja de la Pineda és una de les més contaminades.

El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha començat a obrir expedients a tretze empreses del sector químic de Tarragona per l’incompliment de llei de responsabilitat ambiental, i se les investiga per possibles danys al medi ambient amb afectacions al mar i a la salut humana.

L’any passat es va crear la plataforma Zero Pellets, amb l’objectiu que empreses i administracions estableixin un protocol d’actuació, i Repsol Química, una de les empreses expedientades, va estrenar un sistema de vigilància amb càmeres d’alta resolució que detecten els pèl·lets a 100 metres de distància. Però el protocol és voluntari i de moment, no s’ha fet cap regulació legislativa.

L'Ajuntament de Vila-seca ja va criticar que no formava part de la plataforma i diu que estan sols. “Fa cinc anys que denunciem aquesta situació i ens sentim desemparats per la Generalitat, que és el màxim òrgan responsable per a solucionar aquest problema. Cada vegada que hi ha fortes pluges trobem la platja plena d’aquests pèl·lets”, diu l'alcalde, Pere Segura.

“Cal posar el focus en l’origen. Les mesures correctives estan bé, però falta una regulació que pugui evitar accidents com el de Galícia”, diu Jordi Oliva, cofundador de l’ONG Karma Projects. (Font: TV3).

A dalt, dos banyistes de la Pineda, després d’una ingesta de pèl·lets.