dilluns, 15 de gener del 2024

Salou, la ciutat més calenta d’Espanya per culpa dels pets dels turistes

 


Salou està patint les conseqüències del canvi climàtic de manera molt particular. Segons un estudi realitzat per la universitat de la ciutat, la presència cada vegada més gran de turistes a la ciutat, que degenera en massificació, i els gasos que aquests emeten en forma de pets a causa del menjar porqueria i les borratxeres que enxampen, està provocant que la capital de la Costa Daurada pateixi l’efecte hivernacle.

L’estudi, que ha mesurat la temperatura i la concentració de metà a l’aire durant els darrers cinc anys, ha trobat una correlació directa entre l’augment dels dos factors i el nombre de visitants.

El metà és un gas amb efecte d’hivernacle que contribueix a l’escalfament global i que es produeix principalment per la digestió dels aliments.

“Els turistes que venen a Salou consumeixen molt menjar ràpid, com hamburgueses, pizzes, kebabs o patates fregides, que són riques en greixos i carbohidrats, i que generen una gran quantitat de metà a l’intestí”, explica el doctor Pedorro, director de l’estudi. “A més, molts beuen alcohol en excés, cosa que altera l’equilibri de la flora intestinal i afavoreix la producció de gasos”.


38º de mitjana


Segons les dades de l’estudi, Salou ha registrat una mitjana de 38 graus centígrads els mesos d’estiu, fet que la converteix a la ciutat més calenta d’Espanya, superant fins i tot Sevilla o Còrdova. El doctor Pedorro adverteix que aquesta situació pot tenir greus conseqüències per a la salut dels habitants i el medi ambient, i recomana prendre mesures urgents per reduir les emissions de metà.

“Cal conscienciar els turistes que modifiquin els seus hàbits alimentaris i de consum d’alcohol, i que evitin fer pets en llocs públics, especialment a la platja o al passeig marítim, on s’acumula la calor en excés”, assenyala el doctor Pedorro. “També seria convenient instal·lar sistemes de ventilació i filtratge d’aire als hotels, restaurants i bars, per evitar que el metà es quedi atrapat a l’interior”.

L’estudi ha aixecat una gran polseguera entre els sectors turístics del municipi, que n’han criticat la metodologia i les conclusions, i han acusat el doctor Pedorro de voler perjudicar la imatge de la ciutat.


L’Ajuntament revisarà l’estudi


“Això és una ximpleria, els pets dels turistes no tenen res a veure amb el clima de Salou, que és molt agradable i atractiu per als visitants”, afirma Antoni Llufa, president de l’Associació d’Hotelers de Salou. “L'estudi és un intent de desprestigiar la nostra ciutat i d’espantar els turistes, que són la nostra principal font d’ingressos”.

L’Ajuntament de Salou, per la seva banda, ha anunciat que revisarà l’estudi i consultarà altres experts abans de prendre qualsevol decisió sobre això. “Som conscients que el canvi climàtic és un problema greu, i que hem de cuidar el nostre entorn, però també hem de defensar els nostres interessos turístics, que són vitals per a la nostra economia”, ha declarat l’alcalde, Pere Granados, que recentment va afirmar que Salou està preparada per fer front al canvi climàtic.

“No prendrem mesures precipitades ni alarmistes, sinó que actuarem amb responsabilitat i rigor”, ha afegit mentre al darrere seu se sentia una potent ventositat. (Font: Tururut Viola News).