dissabte, 10 d’agost del 2024

Houston, tenim un problema

 


El 2005 jo vivia en la costa de la ciutat d’Antalya, Turquia. El meu lloc de treball com a coreògrafa era el Kremlin Palace i el Topkapi Palace de MNG Hòlding. Teníem com a veïns a una vintena de ressorts igualment de cinc estrelles amb accés a la seva corresponent platja privada.

Durant la programació d’espectacles nocturns de cada ressort, tots amb amfiteatre condicionat per a 800-1000 persones, es gastava una vegada a la setmana una mitjana de 600 euros en focs artificials. De tal manera que sempre hi havia festa en el cel. Fins que el govern va prohibir aquest dispendi per contaminació de la mar. Unes aigües on l’amic Bekir, taxista de Kundu Köyü, l’únic poble a prop, havia nedat i jugat amb tortugues de petit, i ens ho explicava amb llàgrimes als ulls. El poble on, quan el meu marit, acostumat a integrar-se en qualsevol cultura, va dir que marxàvem, el pare d’en Bekir va oferir-li el terreny per fer-nos una casa i quedar-nos per sempre.

Visc en una zona residencial de Salou sense comerços en els baixos. Cada nit haig d’escoltar els ressons de la percussió hawaiana, la tonada mexicana... les estridències i gresques pels altaveus i la música variada que va rebotant d’edifici en edifici on es considera, repeteixo, zona residencial i no turística.

Per si no fos suficient el popurri musical, també hi ha soroll dels focs artificials del parc. Pot ser que les restes no caiguin a la mar, però també contaminen.

No sé a vostès, segurament els compensa aguantar aquest xivarri si tenen una ocupació al parc (o és la por) i directament relacionada amb el gruix de visitants, però a mi no em surt a compte el verbeneo diari ni el pagament d’un IBI per mantenir la república independent de casa nostra, ni la recollida d’escombraries que no compleix els estàndards d’una ciutat europea decent.

També tenim una localitat veïna que es diu Miami-Platja, però això no és Orlando. No som astronautes, ni volem explorar la Lluna però... “Houston, tenim un problema”. Es diu, costa.

El problema és la costa que s’anuncia com bargain holidays, així que de zona idíl·lica no té res.

Els focs artificials no són sostenibles. El soroll ha de controlar-se i sé que s’imposen multes. Alguna per l’abús de PortAventura o és solament pels hotels que fan el que poden?

D’acord que els establiments han d’adequar les seves instal·lacions, això ja ho vaig viure en els anys noranta treballant amb els meus shows i era un patiment. Les terrasses no estan preparades acústicament i les cases estan massa a prop.

A Salou, centre urbà, on la gent també està malalta, cansada o plena de problemes i fins i tot es mor a casa…, qui vulgui, que balli ranxeres, i qui no, que pugui dormir amb la finestra oberta.

El turisme dona feina i genera consum, però també s’emporta la nostra preuada aigua pels creuers altament contaminants.

No ha d’interferir en la nostra qualitat de vida, per si no m’explico prou bé.

El feudalisme del negoci de l’entreteniment de PortAventura ha d’acabar i també ha de pagar el cost de la tranquil·litat nocturna als habitants de Salou.

Us heu venut barats.

De moment, aquesta costa és de Catalunya i en lloc de malparlar contra Espanya, més valdria fer valer l’autonomia nacionalista davant els inversors estrangers que la hi estan repartint a trossets amb el vistiplau dels eterns especuladors que miren pel seu benestar i no pel vostre.

Com als Estats Units, les grans superfícies i els parcs s’abandonen.

Houston tenim un problema: el govern català no hi és o no contesta.

Carolina Figueras Pijuán, directora artística-coreògrafa i creativa. Autora del llibre Memorias de una corista.