dilluns, 20 de gener del 2025

Tot el bé que som capaços de fer

 


Calleja em cau bé, i a més no té conte com el de la frase feta. Empàtic, encara que sigui a costa de la producció d'un programa de televisió, Volando voy, que a més de voler recuperar l’esperit dels pobles, toca el cor, a cop d'emocions de les seves gents. I aquí està el mèrit. Va ell tot predisposat on convingui i remou aquests sentiments de les persones senzilles, que no saben la sort que tenen fins que no veuen el seu territori des de l’helicòpter i es contemplen amb els seus veïns, interpretant la pel·lícula de les seves vides fins llavors anònimes i rutinàries. I, de sobte, sense fixar-me quin canal poso, me’l trobo a Penelles, Lleida, reobrint un cinema, furgant en la memòria col·lectiva i retornant la lluentor dels ulls i els somriures a totes les generacions presents. Sense parlar català, lluny de provocar, amb la seva gorra de Castilla y León, es produeix la màgia. Fa falta més gent com Jesús Calleja, que se salta les identitats autonòmiques amb respecte, però com qui es menja les caselles del joc de l’Oca. Que uneixi i que no divideixi. Que il·lusioni i no trunqui el possible futur en harmonia. Cobra per això, sí, però conec uns quants que ho fan per fotre’ns cada dia amb burocràcies i politiquejos. Amb Calleja percebo la noblesa de qui fa coses que canvia vides, l’aconseguidor que connecta, aquesta mena de peça indispensable per enganxar el tauler trencat d’arestes abismals, de la societat que ens ha tocat viure.

Recordo quan es plantejava una hipotètica invasió extraterrestre i com, llavors, el discurs inspirat en la ficció, però tan real, es dirigia a totes les persones del planeta sense distincions i la necessitat d’estar units contra el perill.

Ens han fet creure que l’enemic som nosaltres, però han de succeir fets tràgics i dramàtics perquè les persones rescatin la seva humanitat i s’oblidin de les diferències, principalment de banderes i fronteres, siguin territorials o mentals. Per això, Calleja i el seu idealisme de fer protagonista a cada persona, no importa d’on sigui, en un país ricament divers i feliç en cada racó, em commou. Porta bellesa i harmonia a la pantalla, mentre aquí fora, entre els que mirem o l’ignorem, lliurem batalles per endavant perdudes, perquè és de perdedors deixar que s’arrabassi tot el llegat de què i els qui som.

Crec que podem ser catalans i admirar o estimar a Galícia, Cantàbria i Castella. Que els andalusos, bascos i aragonesos sabrien voler-nos si estiguessin convivint amb nosaltres, com fa Calleja, posant una immensa voluntat i  satisfacció a unir i no a destruir tot el bo que som capaços de fer.

Que no ens sacsegi una altra desgràcia com a València, per haver de demostrar-ho, i que com el vell cinema de Penelles, que ha tornat a obrir les portes, revifant les històries i les identitats dels pobladors, hi hagi un punt de partida per a una nova pel·lícula per realitzar en aquest país fragmentat que és incapaç de mirar els problemes des de l’alt de l’helicòpter… perquè els murs que s’aixequen a l’altura dels ulls impedeixen contemplar el bé comú i enfoquen solament la individualitat que cada vegada ens allunya més. Entenguin, jo també soc idealista.

Carolina Figueras Pijuán, directora artística-coreògrafa i creativa. Autora del llibre Memorias de una corista.