Confirmat:
l’alcalde de Salou, Pere Granados, és un enredaire. O un temerari. Ahir va dir que
ha assolit amb l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, un principi d’acord sobre
el consorci de Port Aventura, després d’una reunió en què també va estar el delegat
de la Generalitat a Tarragona, Quim Nin, però hi afegeix detalls que, segons
Poblet, són falsos. A saber: que en cap moment es va parlar que el
repartiment de la nova fiscalitat de Port Aventura (57% per a Salou i 43%) fora
durant cinc anys (Salou n’aspira a més a partir de llavors) i que la trobada va
ser un primer contacte, res que es pugui considerar com mig tancat. A Poblet tampoc
li ha agradat el to de Granados en relació amb l’esmena aprovada ahir al Parlament. En
resum, que el “huracà” que Granados ha desencadenat seguirà arrasant tot el que es trobi per davant, peti qui peti. Reprodueixo tot seguit el que publica avui el Diari Més sobre tot aquest
cacau:
El Parlament de Catalunya aprovava ahir la polèmica esmena del Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) de Port Aventura que demana la pròrroga d’aquest ens i les condicions en què ha estat vigent durant els darrers vint anys. L’esmena de CiU va ser aprovada amb els 61 vots a favor dels diputats convergents i l’abstenció dels 17 del Partit Popular. El dia abans [dimarts], però, els alcaldes de Vila-seca i Salou, Josep Poblet i Pere Granados, ja havien tancat un principi d’acord per començar a negociar les noves condicions que han de regir la gestió dels tributs que genera el parc temàtic.
La trobada va produir-se en una reunió que van mantenir durant la visita que ambdós van realitzar al Centre de Tecnologia de Repsol a Madrid. Malgrat els dos alcaldes coincidien ahir a haver arribat a un principi d’acord, diferents són els matisos que ambdós batlles introduïen sobre les negociacions iniciades.
Segons Josep Poblet, “es va produir una trobada per renovar converses antigues que hi ha hagut i, després de l’huracà, per veure fins a quin punt estàvem disposats a explorar vies de diàleg”. L’alcalde de Vila-seca puntualitzava que entre els acords “parlats” amb Granados es va pactar començar a repartir els tributs sota “criteris de territorialitat”, és a dir, segons la superfície que ocupa el resort a cada municipi. Mentrestant, però, Poblet va posar sobre la taula la creació parallela d’una comissió d’experts que validés no només aquest criteri de territorialitat sinó també que dictaminés de quina manera Vila-seca i Salou compartiran la gestió de les servituds, els serveis, costos, impactes i, en definitiva, tot allò que comporta acollir una empresa turística com Port Aventura, al marge dels seus beneficis fiscals.
Per la seva banda, l’alcalde de Salou, Pere Granados, assegurava haver pactat que els municipis es repartirien els tributs en un 57% (Salou) i 43% (Vila-seca) durant els propers cinc anys, a partir dels quals una comissió tècnica hauria d’acordar el nou percentatge.
Malgrat les converses iniciades amb Poblet, Granados no es mostrava ahir satisfet pel fet que el Parlament hagués tirat endavant la polèmica esmena. “Lamentem que el Parlament hagi aprovat l’esmena, és inconstitucional i totalment innecessària, viola l’autonomia municipal”, deia. Granados anava més enllà i anunciava que “impugnarem el primer acte administratiu del CRT, recorrerem l’esmena i plantejarem la seva inconstitucionalitat”. “No reconeixem el consorci a què es refereix aquesta esmena”, sentenciava Granados per acabar puntualitzant: “S’ha de crear un nou consorci”.
Aquesta era la lectura que feia Granados de la seva reunió amb Poblet i la seva valoració sobre l’aprovació al Parlament de l’esmena. Una lectura que sorprenia ahir Josep Poblet, que va puntualitzar ahir algunes de les afirmacions de l’alcalde salouenc.
“No vam parlar de cap termini de temps”, en referència als cinc anys de vigència del nou repartiment de tributs que havia marcat Granados. “Estem en el terreny de la provisionalitat, la flexibilitat la mostra Vila-seca que parteix de repartir segons criteris territorials, estem disposats a avançar en aquest aspecte. Però és una comissió d’experts –de la URV que té independència política, per exemple– la que hauria de decidir quin és l’autèntic equilibri”, deia Poblet.
Malgrat tot, Granados ja avançava ahir que estava estudiant la proposta que faria a Vila-seca sobre la composició de la comissió, “que podria tenir un nombre determinat de persones d’ambdós municipis”, deia.
Poblet es mostrava perplex davant l’anunci d’impugnar l’esmena aprovada pel Parlament: “No és una bona notícia que amenaci d’impugnar per una banda i que digui que hi ha principi d’acord, per l’altra”.
“No cal un altre consorci perquè podem treballar sobre que el que ja tenim, canviant alguns articles de l’actual podem continuar treballant, no entenc perquè vol un altre consorci”, deia Poblet sorprès. I és que Granados, encara ahir, mantenia la desvinculació absoluta de Salou de l’actual Consorci Recreatiu i Turístic.
Malentesos a banda, Vila-seca valorava la decisió del Parlament de prorrogar el CRT i estenia la mà a Salou. “Vila-seca ofereix diàleg i flexibilitat”, deia el comunicat emès per l’Ajuntament vila-secà en què es posava l’accent en què “el Consorci del CRT ha finit el període inicial de vigència de 20 anys, però el projecte només ha realitzat el 40% del seu volum total”.
L’aprovació de l’esmena del CRT pel Parlament provocava altres reaccions. “El PP ha girat l’esquena a Salou com va fer CiU i ha convertit el Parlament en un convidat de pedra en una disputa entre dos ajuntaments”, segons el grup parlamentari d’ERC.
“L’exemple d’avui [per ahir] legislant fins i tot sobre un ens com el CRT de Vila-seca i Salou que ja no existeix perquè l’ha abandonat un dels dos ajuntaments, és incomprensible i és una de les votacions més absurdes que he vist en la meva vida parlamentària perquè amb tota seguretat no s’aplicarà el que avui s’ha aprovat. És metafísicament impossible regular una relació de la unió que ja no existeix”, deia el diputat socialista Xavier Sabaté. El portaveu del PP a Salou, Mario Garcia, declinava fer declaracions.