divendres, 5 de juliol del 2024

El vestit nou de l’emperador

 


El vestit nou de l’emperador, de Hans Christian Andersen publicat el 1837, conté la moralitat que no té per què ser veritat el que tothom diu.

A Salou es viu un altre conte on no hi ha lloc per a la ridícula nuesa d’un governant, encara que ens venen aquest nou vestit que s’ha convertit en una sèrie de distraccions que superen les maquinacions de les famoses més casposes: vinyes, les llavors de les quals ja no conserven gens original; oliveres pseudoidentitàries que tant ens fa; perfums barats, un projecte de tramvia bloquejat que ajorna la nostra mobilitat i ens aïlla del territori comú.

Quina mania de fer d’Indiana Jones en cerca d’un passat gloriós d’aquest tros de terra!

Quantes pedres i restes humanes hi ha sota els nostres carrers?

En quin catàleg es poden trobar les roques i els fòssils marins de les nostres costes, en concret de la platja Llarga, que és una paleoplatja del Tirreniense II, de fa uns cent trenta mil anys (dades aportades en la foto del meu germà).

Podria ser el cas com vaig conèixer personalment de The Square & Compass Pub situat en la zona de Worth Matravers en la costa juràssica de Dorset. Un particular ha fet un museu dins del pub. No hi cal tanta fanfàrria.

No m’ho crec que els ciutadans hagueren votat un partit que no vol dotar-nos de tramvia, però és capaç d’implicar-se en l’esguerro Salou-PortAventura per obra i gràcia d’Adif.

Extrapolem, que és un joc divertit. Hi ha una estació d’autobusos o aeroport que s’anomeni Orlando-Disney? O un aeroport Nova York-Coney Island? Doncs, és el mateix.

Tan independents que som, casats per sempre amb una propietat privada!

Si a vostès no els importa, a mi menys. A Salou me l’estimo molt, però soc nòmada, m’avorreix la rutina dels llocs i estic de pas a tot arreu. No puc arrelar-me, acumulo més de 30 habitatges (i mudances). Des de ben petita allà on sento que m’enamoro em vull quedar i alhora m’emporto altre mica perquè sé que he de marxar que hi ha allò que necessito més enllà.

Aprofito per a saludar al senyor que en cada ple mensual es planta amb una pancarta que mostra el parer pel que fa a l’Eix Cívic. Pocs en queden.

Abans d’admetre que aquest vestit de ximpleries no aporta res a la nostra cultura ni qualitat de vida, molts ciutadans prefereixen aplaudir aquestes iniciatives sigui per conveniència, por de ser titllats de negatius o conflictius i sospita de futures represàlies.

No hem de perdre la perspectiva davant qualsevol moviment del poder que vam posar nosaltres per allò que en diuen democràcia. Ni Belén Esteban haguera aconseguit aquesta cota d’escepticisme i vergonya que molts senten i pocs s’atreveixen a dir.

No el compro aquest vestit de capricis. No beneficia al poble i ja no estem en temps de reverències, ignorància premiada, silenci subvencionat ni repressions.

Carolina Figueras Pijuán, directora artística-coreògrafa i creativa. Autora del llibre Memorias de una corista.