dimarts, 7 de març del 2023

Un periodista revela com l’alcalde de Salou censura la premsa

 


El periodista Rafa Marrasé, creador del web de periodisme de recerca Porta Enrere i guanyador del premi Ramon Barnils els anys 2017, 2020 i 2022, ha publicat un fil a Twitter on revela com se les gasta i les trampes que fa l’alcalde de Salou, Pere Granados, per manipular i censurar els periodistes. 

El Rafa, que ha entrevistat recentment al Punt Avui el portaveu municipal d’ERC, Marçal Curto, va intentar entrevistar també Granados. Però no hi va haver manera per les raons següents:

1. El poder polític fa temps que marca l’agenda periodística, però, no prou satisfet amb això, ara vol, a més, decidir quin periodista pot informar o no sobre un determinat tema. Això és el que ha fet l’alcalde de Salou, Pere Granados.

2. El diari El Punt Avui fa mesos que realitza una sèrie d’entrevistes a alcaldes i caps de l’oposició de diferents municipis de Catalunya. Algunes d’aquestes entrevistes les he fet jo. Quan ha arribat el torn de Salou, ha arribat l’intent de censura.

3. Quan, en nom del Punt Avui vaig demanar l’entrevista amb Pere Granados, des del gabinet de comunicació em van demanar “les preguntes prèviament” perquè “sempre treballem així”.

4. Sorprès, vaig comunicar al gabinet que no els hi passaria les preguntes, que era una entrevista de balanç de legislatura on es tocarien els temes clàssics i previsibles de Salou (turisme, Hard Rock…) però que hi podrien haver altres preguntes, clar.

5. Des del gabinet de comunicació es va insistir a demanar “tots els temes” de l’entrevista perquè “sempre treballem així”. Dies després de la meva negativa, la tarda abans de fer l’entrevista a Pere Granados, el gabinet la va cancel·lar, dient que es faria més endavant.

6. Inicialment, s’havia de fer després de les festes d’hivern de Salou, però com passaven els dies i ningú deia res, el diari va contactar amb l’Ajuntament de Salou per saber quan es faria (cada dia surt una entrevista d’alcalde o oposició i, per tant, hi ha un calendari fet).

7. No hi va haver cap mena de resposta. Quan les gestions es van intensificar, l’Ajuntament de Salou va plantejar al Punt Avui que l’entrevista es podria fer amb la condició que la fes un altre periodista.

8. Per tant, Pere Granados volia tenir les preguntes amb antelació i triar quin periodista li feia l’entrevista. Afortunadament, El Punt Avui no va cedir i va respondre que no es passarien les preguntes i que, de cap manera, es canviaria el periodista.

9. Salou va contestar que, en aquestes condicions i format, l’entrevista no es faria. Així doncs, l’única entrevista de Salou que ha sortit ha estat el del cap de l’oposició, Marçal Curto, d’ERC.

10. Aquest no és el primer intent de Granados de controlar els mitjans i el periodisme. El 2013, en unes jornades del Col·legi de Periodistes, Pere Granados va demanar que els mitjans fossin “aliats” del sector turístic (principal font d’ingressos de Salou).

11. Pere Granados deia que “el sector de la comunicació posava en perill llocs de treball (del sector turístic)”. Un “matar al missatger” de manual.

El fil acaba aquí, però el Rafa hi podria haver afegit un punt 12: quan un mitjà publica una informació que no agrada Pere Granados, aleshores els truca el seu cap de gabinet, Ramon Tibau (periodista en teoria, però reconvertit en comissari polític), que amenaça de retirar-los la publicitat institucional si ho tornen a fer. 

Gangsterisme informatiu, en definitiva.