divendres, 2 de juny del 2023

La desfeta electoral de Junts

 


La gran sorpresa de les passades eleccions municipals és que Junts no va treure ni un regidor. És més, la candidatura liderada per Martina Fourrier va obtenir menys vots (335, el diumenge passat) que quan ella mateixa es va presentar pel seu compte el 2019 amb Salou per la República, ja que llavors va aconseguir 400 vots.

Aquest revés electoral els va col·locar com a vuitena força més votada, per darrere de Cs (362 vots), que tampoc va entrar a l’Ajuntament.

Les causes d’aquest desastre s’han de buscar en el fet que amb prou feines van fer campanya. Tret d’algun cartell de la Martina al carrer, gairebé no es van moure ni tan sols a les xarxes socials. Això vol dir que en lloc d’anar a buscar el vot, van esperar que els electors els anessin a buscar a ells. I així és impossible sobreviure políticament; només van tenir el suport dels seus irreductibles. En altres paraules: confiaven que l’exregidora Martina els resolgués la papereta, cosa que no va passar.

Un altre dels factors que van perjudicar Junts és el desgast patit pel seu sotmetiment a Pere Granados en els comicis del 2011, 2015 i 2019. No van ser capaços de parar-li els peus al d’Albox ni de desmarcar-se d’ell i aquest se’n va aprofitar fins i tot per entrar a la Diputació.

Pel si no fos prou, els seus dos regidors (Marc Montagut i Hèctor Máiquez) sempre han estat magraners a matar, de manera que actuaven més en funció del que els manava Granados que el partit, que al consistori es va quedar completament desarborat.

A Junts li queden quatre anys de travessia en el desert, refer-se i aguantar com sigui possible. Si és que n’aprenen, naturalment.