dimarts, 4 de juliol del 2023

Trista realitat: a Salou es parla l’espanyol

 


Confirmat: bufen mals aires per al català. Plataforma per la Llengua ha publicat l’InformeCAT 2023, que revela que el 75% de la població de Catalunya parla bé el català, una xifra força inferior al 95% que s'expressa bé en castellà.

A la banda negativa hi ha qüestions com ara la justícia. A Catalunya, vuit de cada deu peticions que arriben als jutjats per demanar documentació en català són desateses, i gairebé tres quartes parts dels fiscals no tenen acreditat cap coneixement de català.

També hi destaca el fet que, en l’àmbit educatiu, a Catalunya hi ha 28 centres educatius que han hagut d’aplicar el 25% de classes en castellà per decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. (Font: TV3).

Això a la Catalunya normal. Perquè pel que fa a Salou és un autèntic miracle sentir algú parlant en català. No només a l’estiu, sinó també a l’hivern.

No ho dic només jo. Julian Moreno-arrones assegura que “fa tres dies que estic a Salou i no tinc problemes amb l’idioma, i això que només parlo el manxec, és més, fa tres dies que, malgrat ser a la seva terra, no vaig sentir ningú parlar en català, en altres idiomes sí”.

Tot això, amb el col·laboracionisme institucional, per descomptat.