dijous, 17 d’agost del 2023

Hard Rock cada cop genera més rebuig

 


Pere Segura, alcalde de Vila-seca, assegura que Hard Rock serà beneficiós pel territori, fent èmfasi en els 10.000 llocs de treball promesos amb el projecte. Destaca igualment el model de dotze mesos, preferible al model de temporada de PortAventura, que causa tres mesos d'atur. Segura afegeix que el projecte és beneficiós perquè a part dels llocs de treball directes, en crearà d’indirectes i afavorirà els negocis dels pobles veïns, ja que la gent sortirà del recinte a fer turisme per la zona.

Aquesta visió, però, xoca amb les veus contràries al complex d’oci i joc. Eloi Redon, portaveu de l’associació Aturem el Hard Rock, lamenta que alhora que el poder adquisitiu s’ha reduït i que els municipis turístics són els més pobres de la Costa Daurada.


Impacte mediambiental


Una qüestió igualment preocupant és l’impacte mediambiental. Pere Segura se centra en les mesures correctores. “És un projecte que, al contrari del que la gent es pensa, té en compte el medi ambient”, afirma. Tot i això, l’activista Sara Ribes explica que el desenvolupament sostenible no existeix amb aquest tipus de model, i que “les dades sobre els perjudicis al medi ambient hi són, és ciència i no es pot negar encara que hi hagi gent que no ho vulgui veure”.

Teresa Jordà, exconsellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha afirmat que Hard Rock necessita 1.086.000 metres cúbics d’aigua anuals. Un estadi de futbol estàndard té capacitat per 7.000-10.000 metres cúbics, per tant, l’ús d’aigua que es farà servir cada any al macrocasino equival a 100-143 estadis de futbol.


Sequera


Catalunya es troba en un estat de sequera que ha provocat que diferents municipis apliquin mesures restrictives a causa de la declaració d’alerta per sequera hidrològica, com és el cas de Tarragona.

Sara Ribes afirma: “Els que patirem les conseqüències de la sequera serem els ciutadans de carrer, no el Hard Rock”. Pere Segura explica que “tot i que les xifres sobre la quantitat d’aigua semblen exagerades, no ho són tan comparades amb les que gasten els canals de regadiu”.

S’ha posat en dubte també la localització del Hard Rock a causa de la indústria petroquímica que es troba just al costat, i el perill que podria comportar en cas d’accident. El 14 de gener del 2020, va haver-hi una explosió a l’empresa Iqoxe. Van morir tres persones: dos treballadors i un home que era a casa seva quan una planxa d’acer va sortir disparada 2,5 km i va impactar contra el seu habitatge al barri de Torreforta a Tarragona.


L’ombra d’Iqoxe


El periodista Rafa Marrasé, coautor del llibre La gran explosió, explica que Hard Rock està a una distància equivalent o menor del lloc on va morir l’home de Torreforta. I afegeix: “No només no hem après res, sinó que estem posant més recintes turístics al costat d’empreses amb riscos potencialment elevats”. (Font: Diari de Barcelona).