dimecres, 3 de gener del 2024

Salou implanta la paperera invisible

 


L’Ajuntament de Salou ha sorprès el món amb la seva última innovació: la paperera invisible. Es tracta d’un sistema que fa desaparèixer les papereres dels carrers i les platges, obligant els ciutadans a buscar altres alternatives per desfer-se de les deixalles.

Segons l’alcalde de Salou, Pere Granados, l’objectiu és conscienciar la població sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar els residus que generen. “Volem que la gent s’adoni que les papereres no són la solució, sinó el problema, perquè no fan més que acumular escombraries. Si no hi ha papereres, la gent ha de guardar-se les deixalles a la butxaca, perquè si les tira a terra els sancionarem”, ha declarat.

La paperera invisible funciona mitjançant un sistema de sensors i càmeres que detecten la presència de persones quan s’acosten als punts on abans hi havia papereres. Aleshores, s’activa un mecanisme que fa que les papereres es repleguin sota terra i, per tant, desapareguin. Si la persona intenta llençar alguna cosa on hi havia la paperera, s’activa una alarma sonora i una veu que li recorda les normes de civisme i les sancions per embrutar la via pública.

La iniciativa ha causat reaccions enfrontades entre els veïns i els visitants de Salou. Mentre alguns consideren la mesura una forma original i eficaç de fomentar la preservació del medi ambient, altres la critiquen i diuen que és absurda i contraproduent, ja que només genera més brutícia i confusió.

L’Ajuntament de Salou ha anunciat que la paperera invisible és només un projecte pilot que s’està provant en algunes zones de la ciutat, com la cala Llenguadets (foto de dalt) i que se n’avaluarà l’impacte i l’acceptació abans de decidir si s’estén a tot el municipi o es descarta. (Font: Tururut Viola News).