dimarts, 13 d’agost del 2024

Veritats

 


Deia el diví Omar Khayam que no hi ha veritats absolutes però sí mentides evidents. En la boja aventura de la vida dels éssers humans s’observa la necessitat de donar sentit a l’existència com si trobar la ubicació perfecta en la categorització o l’explicació això ens permetés una vida plena. Sens dubte és tot el contrari. I ho és perquè l’ésser humà no cerca realment la veritat, sinó que la seva veritat no sigui necessàriament l’aprehensió de la vida sinó un motiu justificatiu dels pensaments, emocions i actes de les seves vides. Com si fos deutor davant un ens que de manera paternalista ens donés la raó i aquiescència, l’absolució vital necessària per a continuar funcionant en el formiguer en el qual ens hem convertit. I això és una mentida evident.

Pensar que som una mica més que un malbaratament d’ego i necessitat d’acceptació per la resta del formiguer és en si mateix la constatació del fracàs que com a espècie hem collit.

El com vivim, on vivim i com ens relacionem ens demostra fins a quin punt ens hem convertit en una societat malalta. Tirant cita de Krishnamurti: no és sa estar adaptat a una societat malalta.

Sempre he tingut la consciència que com a espècie estem profundament desubicats i que busquem sempre més enllà de nosaltres mateixos els actes de justificació dels nostres mals. No en va, en les societats avançades els majors problemes de salut són els relacionats amb la ment. En essència som els mateixos que aquells cavernícoles de fa quaranta mil anys i, no obstant això, vivim sota la pluja tecnològica per a la qual no estem mentalment ni preparats ni disposats. Som simis jugant amb un botó vermell que només pot portar-nos directament a l’anul·lació de la nostra essència humana.

Crec sincerament que és aquesta lluita per l’essència humana en la qual està el camp de batalla (kshetram) en el qual hem de donar la batalla per a recuperar el sentit de la vida i l’existència.

Una col·laboració d’Hispània Posterior.