dimecres, 4 d’abril del 2012

Benvinguda Saloufest (XXI)



Si als joves que prenen part en la Saloufest el viatge i l’estada a Salou els costa un mínim de 189 lliures (220 euros), un pot preguntar-se: “On és llavors el benefici dels hotels?”. La resposta és: al bar del mateix hotel, perquè quan aquests nois surten al carrer ja van pets perduts. Després els esperen amb els braços oberts els bars del carrer, on amb el ganxo de preus especials (eufemisme dalcohol de garrafa), encara s’emborratxen més per a alegria de propietaris sense escrúpols, a qui l’únic que els importa és fer caixa. I al final de la nit, la discoteca. Els que aguanten, és clar. Avui el Diari de Tarragona publica una crònica dambient que reflecteix fidelment com és una nit de farra de la Saloufest, la qual serveix per contradir als que diuen que a Salou no passa res, que amb la Saloufest les coses s’han tret de mare i que els mitjans de comunicació només busquen el sensacionalisme. Reprodueixo tot seguit el que ha escrit el periodista Javier Díaz Plaza: 


Beuen, Beuen més. Més. Més. Mamen. Desfasament. Criden. Bramen. Cauen. S’aixequen. Encara no són les onze de la nit i molts postadolescents britànics ja porten una bufa de campionat. Es troben a dins d’un hotel. Al voltant de la piscina. Aquí estan controlats. De moment. Avui toca festa de disfresses. Hi ha romans, pirates, troglodites, lluitadors, pallassos, oncles en calçotets... No tenen vergonya. Tampoc són elegants. És un desgavell. La macrofesta privada, dins de l’hotel, acaba amb cadires i gots escampats per terra. Sembla que per allí ha passat una bandada d’elefants. 
Surten al carrer enfervorits. Calentets. Amb ganes de marxa. Amb cara de no saber ni on són. Uns quants disfressats de jugadors bàsquet fan flexions i abdominals a la vorera, altres fan una melé de rugbi, una jove corre amb un flotador a la cintura, un altre passeja una nina inflable... Les noies, gairebé totes, van cenyides, amb mini-mini faldilles. Ensenyant carn. Els nois, també. S’acosten tot el que poden. Massa hormones a l’ambient. 


En mig de tant de guiri, molt autòcton. De Tarragona, Reus, Montbrió del Camp... Als d’aquí se’ls distingeix per l’accent i perquè van arregladets, polits. Ells i elles se sumen a la party amb una aspiració clara: tocar cuixa. “Dóna’m amb la porra”, li diu un jove a una britànica disfressada de policia sexy. No els és fàcil barrejar-se amb els anglesos. La nit és llarga. 
El carrer Carles Buïgas de Salou és l’epicentre de la festa. Per allà passen tots. Creuen per on els dóna la gana, sense mirar, amb el semàfor en vermell. Dos agents de policia els observen, ningú els diu res. De tant en tant, algun conductor enfadat els pita perquè surtin del mig. De ben poc els serveix. Per si de cas, hi ha una ambulància a prop. 
Els incomoda la presència dels mitjans de comunicació. “Ens han dit que no parlem amb la premsa”, comenta un. Alguns es tapen la cara perquè no els gravin, fins i tot aparten la càmera amb males maneres. D’altres estan encantats, posen i fins i tot fan broma amb els periodistes. Van acompanyats per membres de l’organització. 


Cada pocs metres, joves vestits de taronja els indiquen els llocs on han d’anar. A l’entrada d’alguns pubs i discoteques pengen cartells amb el logo de l’empresa que s’encarrega de l’esdeveniment (I Love Tour). Dins els han preparat festes a la seva mida. “Entreu, començarà un striptease”, els diu l’empleat d’un conegut local de la zona. Els repartidors de flyers es barallen per captar la seva atenció. Avui és un dia gran per als establiments d’oci nocturn. 
“Si no fos per això, estaríem tots a l’atur. Com a mínim podem treballar i cotitzar durant aquests dies. No ens podem permetre el luxe de perdre uns clients que no fan cap mal al municipi. La clau és no barrejar edats ni tipus de clients, i tenir-los entretinguts”, diu el responsable d’un dels locals. 
Els veïns no pensen igual. Es queixen de l’incivisme i les molèsties que generen aquests estudiants britànics. “El Saloufest perjudica la imatge de Salou. Si volem potenciar el turisme familiar no es pot fomentar aquesta mena de comportaments”, diu una dona. “Creiem que està una mica descontrolat. Alguns semblen menors d’edat i estan bevent alcohol com si res. Encara sort que només dura quatre dies”, comenta una parella que passeja entre la voràgine festiva. 
A mesura que avança la nit, els carrers es van buidant i les discoteques s’omplen. La gresca s’allarga fins a les sis de la matinada. La jornada transcorre sense incidents destacables. Tot just cinc denúncies i queixes veïnals. “Hi va haver una mica més de soroll, però res anormal”, assegura un portaveu de l’ajuntament de Salou.