dijous, 3 de juliol del 2014

Quebrantahuesos feta!



Es diu, amb raó, que la pràctica exigent de l’esport requereix una gran fortalesa. Tant física com mental. Només així s’explica que se superin grans reptes. Ho vam veure amb Francesc Calabuig, Cala, i amb Eduardo Naya. Avui vull parlar de dos ciclistes veterans: la Carme Ramos i el Matías Sánchez. El 21 de juny van participar a la Quebrantahuesos, a Sabiñánigo (Osca), una duríssima marxa de 200 quilòmetres que cada any atrau milers d’aficionats. Fins al punt que per raons de seguretat i organització se’n limita la participació a 7.500 ciclistes. La Carme era la primera vegada que hi anava (categoria de més de 54 anys) i Matías, la 13a (categoria de més de 65 anys).

La tortura del Marie Blanc

La marxa va començar segons el programa previst pels dos salouencs: marcant ritme però regulant. És a dir, sense gastar forces inútilment. Al quilòmetre 47 es van trobar amb la primera dificultat muntanyosa de la jornada: el port de Somport, de primera categoria. Hi havia forces. Tot bé. Es tractava d’afrontar tot seguit el segon gran repte: el port de Le Marie Blanc, als Pirineus francesos, situat al quilòmetre 97 i també de primera categoria. Tot i que amb els quatre últims quilòmetres endimoniats. El coronen cansats però objectiu també complert. Ara tocava enfilar, finalment, el llarguíssim coll (29 quilòmetres) de Le Pourtalet, igualment de primera categoria. Va ser, però, en la baixada de Le Marie Blanc que la Carme va patir l’accident: un altre ciclista se la va tirar a sobre i gairebé la llença precipici avall. Immediatament (la Quebrantahuesos està molt ben organitzada), una ambulància li va fer una cura d’urgència. Però li van recomanar que no seguís. Perquè estava força tocada físicament. Però no mentalment.

Sis mesos dentrenament

“No arribaràs, no arribaràs”, li repetien els qui lassistien. A sobre, la bicicleta estava avariada. Però la Carme no s’ho va pensar. “Continuo”, els va contestar. “Que sí, que continuo”, va reiterar davant la insistència que ho deixés córrer. A més, el Matías, que l’havia acompanyat en tot moment i és fisioterapeuta, es va comprometre a no deixar-la. Dit i fet. Uns bombers li van arreglar com van poder la bicicleta (el canvi s’havia espatllat) i la Carme, cent inacabables quilòmetres després, va assolir el seu anhelat objectiu. “M’havia estat entrenant per a aquesta marxa des del gener i no podia abandonar”, m’ha explicat aquests dies. Encara està adolorida, però ja s’ha apuntat a la pròxima Quebrantahuesos. No sigui que després no trobi plaça. A dalt, la Carme, en el moment darribar a la meta.