diumenge, 12 de maig del 2013

Granados necessita tapar forats



Salou s’oposa a la darrera proposta de la Generalitat per repartir-se amb Vila-seca els impostos que paga Port Aventura perquè, amb aquesta fórmula (57% per a Salou 43% per a Vila-seca fins que es construeixin els 720.000 metres quadrats previstos el 1992), perdria 600.000 euros a l’any. Així ho denuncia l’alcalde de Salou, Pere Granados, qui defensa que cada municipi ha de rebre el que és seu. Vila-seca, en canvi, creu que l’oferta de Granados és egoista, ja que el repartiment proposat per la Generalitat, que ells subscriuen, es basa en l’interès general. L’entesa entre els dos municipis i la Generalitat serà difícil, ja que l’alcalde de Salou necessita diners a cabassos amb els que poder tapar els nombrosos forats derivats de la seva nefasta política econòmica municipal. Reprodueixo el que va publicar Javier Díaz Plaza al Diari de Tarragona del passat 25 d’abril:

La polèmica del consorci del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) viu el seu enèsim episodi. I segurament no en serà l’últim. Salou i Vila-seca porten més d’un any sense posar-se d’acord sobre les noves condicions del consorci —les diferències han anat creixent cada cop més— i els representants de la Generalitat que intervenen en aquest assumpte han estat incapaços de posar-hi ordre.
Ara, el Govern tracta de rescabalar-amb una proposta perquè tots dos municipis arribin per fi a una entesa. Planteja un repartiment fiscal del 57% per a Salou i el 43% per a Vila-seca sobre els 720.000 metres quadrats de l’àmbit del consorci autoritzats per la Llei 2/89, dels quals 495.000 estan encara sense construir. Els impostos dels futurs projectes que s’implantin i sobrepassin aquesta superfície correspondrien al municipi on s’estableixin. Les dues parts tenen deu dies de termini per respondre si l’accepten.
«No és nova»
Vila-seca hi està d’acord; Salou, no. Així que hi ha embolic. «Aquesta proposta no és nova, al seu dia ja ens la van traslladar verbalment i els vam contestar per escrit que acceptem aquest percentatge per als elements que hi ha actualment construïts, però considerem que quant als projectes (com BCN World) que s’instal·lin en el futur en els 495.000 metres quadrats que actualment estan en desús, cada municipi ha de percebre el que és seu», afirma Pere Granados, alcalde de Salou.
Granados sosté que el plantejament del Govern és «injust i hipoteca el futur de Salou. Si l’acceptéssim, perdríem 600.000 euros l’any. És insòlit i no té cap sentit ni lògica».
I assegura que a Salou li correspon el 86% de la fiscalitat que genera el CRT, més encara si es té en compte que els terrenys on s’ubicarà BCN World (si finalment es porta a terme) estan majoritàriament al seu terme municipal. «No entenem per què la Generalitat ens demana que cedim la nostra fiscalitat al municipi veí».
«La millor opció»
Vila-seca sí està conforme amb els termes de la proposta. La aprovarà per unanimitat en el ple de demà. Considera que «representa la millor opció possible per arribar a un acord satisfactori i garanteix el futur d’un projecte que necessita la col·laboració estreta dels dos municipis a través d’un òrgan de gestió com el consorci, que tan bons resultats ens ha proporcionat».
«Aquesta proposta —apunten des del consistori vila-secà— no es basa únicament en l’estricta i alhora legítima perspectiva local, sinó també en l’interès general. Es formula amb un esperit constructiu i de consens».
El Govern pretén que el Consorci Centre Recreatiu i Turístic sigui l’únic organisme de gestió d’aquest àmbit (amb aquest objectiu es va crear el 1992) i tingui una durada indefinida.
Més informació: Salou dinamita el consorci, Granados alça la cresta, Parelles trencades, Mas-Colell renya Granados, Granados treu múscul, Intentant fer les paus, Granados sens torna filòsof, Granados opta pel populisme, Granados es prepara per a la guerra.