diumenge, 25 de juliol del 2021

Granados propugna un apartheid sanitari amb la covid

 


Dilluns passat, l’alcalde de Salou, Pere Granados, va carregar contra la Generalitat perquè, segons ell, les xifres que publica el Departament de Salut sobre la incidència de la covid al municipi (que les situen com un dels de més risc de contagi de Catalunya), són falses. 

Com que cap mitjà li va fer cas, perquè la seva queixa es va diluir en altres assumptes que també denunciava, divendres passat hi va tornar

Diu Granados que la Generalitat hauria de modificar el sistema de càlcul dels contagis perquè inclou també infectats que no són de Salou, la qual cosa “provoca uns resultats desproporcionats que res tenen a veure amb la realitat”. “Salou està per sota dels índexs que es publiquen, confirmant que és una destinació turística segura”, conclou. 

En realitat, és Granados qui pretén falsejar la realitat. Els casos dels quals informa Salut són positius diagnosticats a Salou. Sigui el malalt de Salou o d’un altre municipi. El que no poden fer els sanitaris d’aquí és no atendre un malalt de fora perquè és d’una altra població. 

Us imagineu que l’infermer li diu a algú que presenta tots els símptomes de la covid: “Mira, ves a l’ambulatori del teu poble i fes-te la prova allà perquè no volem mala fama”. És a Salou on es produeixen els contagis; la pandèmia, quan ataca, no discrimina entre els que són d’aquí i els de fora. 

El mateix divendres vaig veure grups de joves arribar a Salou. Venien amb maletes. És possible que aquests nois tornin a casa contagiats de coronavirus. Tots. Perquè la incidència a Salou és molt alta precisament a causa del turisme. És més, les xifres sobre la covid a Salou encara es queden curtes. 

Quan es va produir el macrobrot que va generar 1.500 positius a Navarra, aquests casos no es van comptabilitzar aquí, sinó allà, perquè és allà on els van fer el test. I el mateix es pot dir de desenes i desenes de joves bascos, aragonesos i valencians que es van infectar després de passar uns dies de gresca a Salou.

Si cada dia es confirmen 30 o 40 positius, evidentment que no tots són veïns de Salou, però el perill d’infecció està a Salou. A més, els indicadors epidemiològics (risc de rebrot, velocitat de contagi, incidència acumulada...) són els mateixos en totes les pandèmies, no només per al coronavirus. 

Granados vol els números al seu gust. I si no són bons, cal corregir-los. És Granados qui fa una interpretació interessada i insolidària de la situació sanitària. 

Els éssers humans naixem amb el do de la capacitat intel·lectual. En major o menor mesura, és la que ens permet raonar. Pel que es veu, aquest atribut humà Granados encara l’ha d’estrenar. 

O això o és que és un busca-bregues.