dijous, 9 de febrer del 2023

Granados fa seus els canons d’en Pascual

 


Coincidint amb l’inici de la festa major d’hivern, el Diari de Tarragona va publicar un publireportatge en què l’alcalde de Salou, Pere Granados, destacava l’important paper que porten a terme les colles aquests dies tan especials.

Deia Granados: “Les entitats locals són molt importants per a Salou. Són el nostre millor actiu i donen forma i sentit a les festes. Ens transmeten valors positius, de generació en generació, i treballen de manera altruista. Estem orgullosos de les persones que en formen part i de la seva tasca, ja que contribueixen a construir la identitat del nostre poble i a configurar un patrimoni immaterial molt valuós de costums, tradicions i cultura”.

Quan vaig llegir això em vaig quedar estupefacte. No donava crèdit a allò que llegien els meus ulls. Des de quan Granados parla bé d’algú? Ell, que menysprea tothom. Excepte a si mateix, és clar. I que si lloa algú és per fotre’l després.

Efectivament, el d’Albox ha aconseguit allò que es proposava: anul·lar l’autonomia de les colles. Ha aprofitat que necessiten diners (subvencions) per subsistir per prendre’n el control. Les colles ara són seves. Ell decideix a quins actes hi van i a quins no. I què és el que fan i el que deixen de fer.

Us ho mostraré amb un exemple. Pot semblar un cas poc rellevant, però, en canvi, és molt significatiu de com mou els fils l’alcalde. De fet, la seva conducta ha causat malestar entre les colles.

Resulta que és costum que entre els elements festius que surten al carrer hi hagi els canons d’en Pascual. Es diuen així perquè els va construir el Pepito Pascual la passada dècada dels 80 per a ús i gaudi de les entitats de la festa major. Doncs bé, ara, per decisió de l’alcalde, han passat a anomenar-se els canons de Salou. Perquè així ho ha decidit ell, repeteixo, se’ls ha quedat, són seus, vaja, no respecta res, ni l’altruisme de qui els va fer i refer (perquè més d’una vegada han rebentat).

Amb el rei Jaume I passa tres quarts del mateix. Fa i desfà segons el seu parer, fent desfilar el Conqueridor en solitari (bé, això és el que pretenia, perquè el setembre passat es va aigualir la festa) perquè quan va salpar de Salou encara no estava casat amb la Violant i aquesta ipso facto és desterrada del seguici.

I passa alguna cosa si no estaven casats? Això que és, una festa o un documental? És com si exigís als integrants de la comitiva que es deixin rellotge a casa perquè al segle XIII no n’hi havia. Ni analògics ni digitals. Ah, i el mòbil, el mòbil també a casa, que aleshores es comunicaven mitjançant coloms.

Granados pretén reescriure la història i ser ell el centre d’atenció. Però ni va lluitar per la segregació ni tampoc va participar mai en la festa major fins que Esteve Ferran el va ficar a l’Ajuntament (greu error seu, del qual molt sovint se’n va penedir). La qual cosa no li impedeix presentar-se com el més segregacionista i el més salouenc de tots.

Ja que parlem de canons, el que hem de fer amb Granados el proper 28 de maig és bombar-lo. Com més lluny millor!

A sota, els canons d’en Pascual.